ČOVIK S MORA: ” Brodogradnja u ‘Rvatskoj’ “

Photo: Pixabay

Od pamtivika je Hrvat zna napravit brod. I to kakav brod. Brod za kojin su ucale sve sile svita. Od ratnog, najratnijeg pa do onog pitomog za poć na ribe. Ma di su sad ti naši brodi? Di su sad te sile svita? Kucaju li još na naša vrata onako čiribimbaški, i molu li nas još ajde Hrvati napravite nan makar jedan brod, jer vi to radite najboje na svitu…

Photo: Čovik s mora

Ma pari mi se da su naša vrata jušto zatvorena i da iza njih ne stoji niko. Njanke oni mali Kinezići i Koreanci koji su nas onomad vukli za rukav. Prišišali nas i u toj branši, baš ka i u svemu ostalom.

Evo uzmimo Uljanik. Ma koja istorija judi moji. Osnovano prije miljun godin još u Austrougarskoj, ma takovu istoriju nema niko. Napravilo je miljun najboljih brodi na svitu, najvećih, najlipjih, najsigurnijih…Priživilo je Austrougarsku, pa Italiju, pa Njemačku, pa Jugoslaviju i svugdi je radilo tuta forca, a onda mu se desila Hrvatska…A Hrvatska ga pridala u ruke Rvatskoj, a di dođe Rvatska tu više trava ne raste, niti rastu brodi, ma ne raste ništa osim takujina raznih Rvatskih predatora kojima ništa nije sveto, koji nemaju ni srama ni stida, i kojima je uništit malog čovika radi svog interesa ka meni izist pijat manistre za obid.

Ko su Rvati? Ne znate? Ajde da van pojasnin ukratko. (Rvat domesticus vulgaris) iliti ga Rvat domaći obični, evolucija je običnog Hrvata koji se domoga određenog povlaštenog položaja ili vlasti. Čim evoluira minja mu se i izraz lica i gard. Postane goropadniji, drskiji, bahatiji. Jeste primjetili fizičku razliku između običnog radnika iz Uljanika i bilo kojeg člana uprave? Razlika je ogromna, ka da nisu sa iste planete a kamo li države. Ostvarenjem Rvatskog sna (čitaj obogatiti se priko noći kroz nekakvu privatizaciju ili malverzaciju povlaštenog položaja priko leđa malog čovika, najčešće Hrvata običnog), postaje se Rvat. Rvat je jako cijenjen u visokom društvu, Rvat je povlašten kod pravosuđa, Rvat ima prednost di god da se pojavi, od bolnice do restorana. Ima vip kartu za svečane lože velikih utakmica. Rvat je najčešće veliki vjernik, prividni domoljub, pripadnik stranke na vlasti, voli Thompsona i narodnjake. Ima vile, bazene, skupe aute i jahte, račune po egzotičnim zemljama raznoraznih porezno oslobođenih laguna svita.

Svi koji pokušaju na bilo koji način prikazat Rvata ka lupeža, ka prevaranta ili profitera, u klasičnoj i već puno puta viđenoj štoriji budu optuženi za mržnju prema Hrvatskoj i svemu što je Hrvatsko.

Državne službe se uzjogune, malo se zatresu brda ali baš uvik se rodi miš. Isti onaj miš koji voli pojist dolare skrivene u štramcu koje je pokojni did sakrija i nažalost umra a bidna baba nije znala za njih, pa ih nakon dvajest godina nađe unuk onako izgrižene od strane tog iz velike trešnje brda rođenog Rvatskog miša… I tako miš poide dolare, Rvat kune a mi Hrvati ostanemo i bez brodova i bez svih dobara za koje smo godinama i mi i naši stari odvajali i još izdvajamo za takozvano sveopće dobro.

Ako se pitate oće li jopet plovit naši brodi? Oće lipi moji, oće… Čim Rvati vrate slovo “H” u naziv narodne pripadnosti, jer Hrvat je kroz istoriju uvik bija “čovik” a Rvat je obična nula i šljam društva. Nažalost još jedna štetna evolucija. I zato će očito bit potribno dignit revoluciju da zaustavimo evoluciju.

Živili moji dragi Hrvati i svi ostali narodi lipe naše.

Čovik s mora

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala Morski.hr *