Kraljevski gorostas od 300 m i 2200 putnika uplovio u šibenski akvatorij

Photo: Dragan Zrnčević

ŠIBENIK – Queen Elizabeth s 294 m duljine, gazom od 8 m i 16 paluba na kojima prevozi oko 2.200 putnika i još 1.000 članova posade uplovio je u Šibenik. Da je ovo je najveći kruzer koji je uplovio u šibenske vode, potvrđuju iz šibenske Lučke uprave.

Aktualna “Queen Elizabeth” treći je brod koji nosi to slavno ime u floti britanske brodarske kompanije “Cunarda” i s njegovim prethodnicima iz 1939, odnosno 1969. godine, dijeli i činjenicu da im je svima na porinuću bila britanska kraljica Elizabeta II. Kraljica je kumovala najnovijoj, trećoj svojoj imenjakinji na moru, brodu “Queen Elizabeth”, na ceremoniji održanoj 11. listopada 2010. u Southhamptonu.

Dizel-električni pogon ukupne snage skoro 88 tisuća KS brodu daje impozantnu maksimalnu brzinu od skoro 24 čvora, pa, iako je ovo prvenstveno udobni kruzer maksimalnog kapaciteta 2.500 putnika, “Queen Elizabeth” u sebi ipak ima nešto gena svojih slavnih i brzih transatlantik-predaka.

Po ocjenama onih koji su na njoj putovali, “Queen Elizabeth” se konstantno drži na listi od 10 najboljih kruzera svijeta. Zašto je to tako, pogledajte u galeriji fotografija OVDJE, a u međuvremenu pogledajte i kako izgleda uplovljavanje ovog gorostasa u objektivu našeg suradnika Dragana Zrnčevića.

D.G.