1 min. čitanja

Hrvatska gradi vojnu podmornicu primjerenu razvedenoj obali

Hrvatska bi uskoro mogla dobiti moćno pomorsko oružje. Podmornice koje Hrvatska ratna mornarica nema od umirovljenja “Velebita” 2005. godine, mogle bi se vratiti u flotu gradnjom male i ubojite “Drakon 220” koju razvija tvrtka Adria-mar.

Prema informacijama koje objavljuje Večernji list, nova hrvatska podmornica idealna je za razvedenu obalu poput naše. Uz svoju taktičku namjenu, može služiti za izviđanje, prikupljanje i prosljeđivanje podataka, kao diverzantska te za polaganje po dnu protubrodskih mina, te tako postala ubojito napadačko oružje. Za podmornicu su već zainteresirane neke azijske zemlje.

Za razliku od prve i zasad jedine hrvatske podmornice “Velebit”, nova podmornica je čak 10 m dulja i ima dvije torpedne cijevi koje su integrirane u čvrstom trupu, a ima i mogućnost  opremanja s dvije protubrodske rakete.

Tvrtka Adria-Mar već je ranije na sajmu ASDA u Splitu predstavila projekt džepne napadne podmornice. Duljina “Drakona 220” iznosi 30,27 metara, širina 3,6 metra, razvija maksimalnu brzinu od deset čvorova, a može zaroniti do 600 metara, dok joj je operativno djelovanje do maksimalnih 150 metara dubine. Osim torpednog naoružanja, Drakon može ponijeti i između četiri i osam podmorskih mina, a moguća je i ugradnja podmorskog PZO sustava, poput njemačkog IDAS-a, za obranu od protupodmorničkih helikoptera ili aviona. Osim izvršavanja borbenih zadaća, Drakon može prevesti i do šest specijalaca. Cijena mu se kreće oko 50 milijuna eura, o čemu je još 2015. godine pisao Hrvatski vojnik.

PROČITAJTE JOŠ: VELEBIT – Tužna priča o prvoj i jedinoj hrvatskoj podmornici

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.