2 min. čitanja

VIDEO: Započelo čišćenje oceana od plastike površine 12 Jadranskih mora!

Velika plutajuća akumulacija oceanske plastike na svijetu GPGP-a (The Great Pacific Garbage Patch) ima površinu od 1.6 milijuna četvornih kilometara i nažalost nije jedina jer ih u svjetskim oceanima ima bar još 5! Samo ova koja se nalazi između Havaja i Kalifornije zauzima površinu od ravno 12 Jadranskih mora!

Ozbiljnost zagađenja plastikom već je dobrano prerasla granice održivosti biologije oceana, a posljedično i ljudskog opstanka. Čini se da je to dobro shvatio 24-godišnji Boyan Slat, Nizozemac hrvatskog porijekla koji je osmislio sustav za čišćenje te utemeljitelj i direktor Ocean Cleanupa. Nakon 5 godina testiranja, kreće u akciju čišćenja.

PLAN: U 5 godina rasteretiti polovinu smeća u jednoj akumulaciji

Brod s dugim plastičnim cijevima ispunjenim zrakom, krenuo je iz San Francisca u SAD-u prema velikoj pacifičkoj nakupini otpada (GPGP). Cilj je u sljedećih pet godina rasteretiti polovinu GPGP-a ili oko 40.000 tona smeća koliko se procjenjuje da pluta na toj hrpi.

Nažalost, to nije ni blizu konačnog rješenja, ali je bar početak jer je prvi pokušaj čišćenja gomile plastičnog otpada koji oceanima pluta desetke godina. Procjene stručnjaka govore da se u gomili nalazi gotovo 2 trilijuna komada plastičnog otpada.

Velika usluga svijetu

Sustav funkcira tako da brod vuče nekoliko stotina metara dugačke plastične cijevi koje čine umjetnu barijeru du koje stiže plastika. Jednom u tri mjeseca dolaze brodovi koji će prikupljenu plastiku voziti na kopno. Slat kaže da će upravo reciklažom otpada i prodajom proizvoda od tog materijala, cijeli sustav biti samoodrživ.

Komadići plastike koji plutaju svjetskim morima ubijaju i do 100.000 morskih sisavaca, ali i ptica koji ih gutaju misleći da je hrana. U ribarske mreže i najlon vrećice sve više se zapetljavaju i morske kornjače, ali i ostale životinje i ribe koje ugibaju na najokrutnije načine.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211984067903574&set=a.3960311692756&type=3&theater

Ako se ovaj sustav pokaže učinkovitim, Boyan Slat će svijetu napraviti ogromnu uslugu i poslati flotu od nekoliko desetaka sustava da očisti svjetske oceane od velikih akumulacija plastičnog otpada.

Plastični komadi su ogroman problem, ali još veći problem je činjenica da se plastika ne razgrađuje već usitnjava u mikro i nanoplastiku koja već sad dobrim dijelom ulazi u hranidbeni lanac. Ukoliko ne bi reagirali odmah, pitanje je koliko bi živi svijet oceana i nas s kopna koji ovisimo o morskoj hrani izdržali!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.