Šibenska želva pozirajući podsjeća da je još “u điru”

Photo: Video/Screenshot/Šibenik meteo

ŠIBENIK – Možda više nije tako veliko iznenađenje ugledati glavatu želvu pred objektivom podmorske kamere na Martinskoj, ali je svaki put kad se pojavi u kadru lijepo iznenađenje jer je riječ o ugroženoj vrsti pa nam ju je drago vidjeti u moru kod Šibenika.

Kako su za ŠibenikIn rekli iz ekipe Šibenik metea, koja je prije nekoliko godina postavila tu podmorsku kameru koja emitira uživo, glavata se želva zadnjih nekoliko dana učestalo pojavljuje pred kamerom, a ovaj put baš se zadržala pred kamerom i izgleda kao da ju je ‘pronjuškala’.

Glavata želva rijetka je i ugrožena morska kornjača i jedini gmaz koji naseljava Sredozemno i Jadransko more. Hrani se raznim vrstama morskih životinja, a kao odrasla jedinka može dosegnuti duljinu oklopa i do 110 centimetara uz težinu do 115 kilograma.

Malo je poznato da je upravo Jadran jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju. Dolaskom zime morske kornjače smanjuju svoju aktivnost i povlače se na dno gdje, smatra se, prezimljuju ukopane u pijesak i mulj. Takve životinje u hibernaciji često završavaju u ribarskim kočama, a zbog iznenadnog buđenja i niskih temperatura mora padaju u stanje šoka.

Kako su morske kornjače hladnokrvni organizmi čiji je cijeli život ovisan o temperaturi okoliša, takve će životinje zbog niskih temperatura uginuti. Za sada se još ne zna koliki je obim ovog problema, no poznato je da u kočama u Jadranu svake godine završi oko šest tisuća želvi, od čega samo u hrvatskim vodama oko dvije i pol tisuće, što zasigurno ima velik negativan utjecaj na opstanak tih ugroženih organizama.

Glavata želva odavno je na svjetskoj listi ugroženih životinja. Jedini grabežljivci odraslih glavatih želvi su morski psi i čovjek.

ŠibenikIn

PROČITAJTE JOŠ: 

Sezonu selfija ozbiljno je shvatila i ova glavata želva kod Šibenika

VOLI KAMERE: Glavata želva ponovno pozira