Foto: Morski.hr

Poslove Agencije za obalni linijski pomorski promet preuzet će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – potvrdili su nam u Ministarstvu, no dodaju kako će se poslovi Agencije i dalje obavljati u Splitu i neće doći do promjena u zajamčenim pravima koja uživaju otočani, javlja Radio Zadar.

Prema Zaključku Vlade Republike Hrvatske o smanjenju broja agencija, zavoda i fondova…, poslove Agencije za obalni linijski pomorski promet preuzet će nadležno tijelo, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Poslovi Agencije će se i dalje obavljati u Splitu i neće doći do promjena u zajamčenim pravima koja uživaju otočani. Stoji to u odgovoru Ministarstva mora na naš upit, a evo što je još za Pomorsku večer Radio Zadra koja se emitira od 20 sati još kazala glasnogovornica ministarstva Ana Matijašević:

– Neće doći ni do promjena u zajamčenim pravima koja uživaju otočani ni u dostupnosti usluga ni u transparentnosti, štoviše mišljenja smo kako će biti poboljšana s obzirom na logističku potporu Ministarstva koja će sada biti pružena. Također, plovidbeni red utvrđuje se na godišnjoj razini i to u postupku koji uključuje usklađivanje s potrebama lokalnih zajednica, kao i usklađenja s ostalim vidovima prometa, a to će i dalje biti slučaj, kao što će se i u slučajevima izvanrednog prijevoza nastaviti primjenjivati isti mehanizam. Prema tome, nema bojazni da će obavljanje poslova od strane Ministarstva umjesto Agencije dovesti do smanjivanja transparentnosti i efikasnosti postupaka niti do smanjenja kvalitete pružanja usluga u sustavu javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza – rekla je Matijašević.

Otočni sabor je izrazio protivljenje najavljenom ukidanju ove Agencije navodeći kako ona mora opstati zbog ogromne važnosti koju ima u formiranju i regulaciji plovidbenih redova, a to je, kako tvrde, otočanima od životne važnosti.

Radio Zadar