U dubrovačkoj vijećnici nisu sigurni: “Kruzeri nisu zagađivači. Mislim jesu, ali ne toliko…”

Foto: Pixabay / Ilustracija

DUBROVNIK – Dubrovački gradski vijećnici raspravljaju, i to poprilično nezainteresirano, o Programu zaštite okoliša Grada Dubrovnika u razdoblju 2018. – 2021. godine, koji je prezentiran vijećnicima jednako tako nezanimljivo, i bez konkretnih rješenja ili ciljeva. 

– Kruzeri nisu zagađivači, mislim jesu, ali ne onako kako se priča – rekao je dubrovački gradski vijećnik Rikard Rosseti dodajući kako ‘on to zna jer je bio zapovjednik na kruzerima ali i na drugim brodovima’, piše Dubrovački vjesnik.

Hoće li se postaviti dvije dodatne stanice za ispitivanje zraka kako bi se vidjelo koliko kruzeri zaista zagađuju te ih potaknuti na prelazak na čista goriva tek u luci, pitao je vijećnik Nikolić (SJG), dodajući gradonačelniku prijedlog da o svemu s nekim razgovara. U ime Lučke uprave Blaž Pezo (HDZ) naveo je kako Uprava prati kvalitetu zraka, podaci nisu verificirani ali će uskoro biti službeni.

Prema vijećnici Katarini Doršner (HDZ), bez kontrolinga ovaj Plan nema smisla, pa predlaže da Zavod za javno zdravstvo organizira tim ekologa koji bi plan provodili i izviješćivali na redovitoj bazi, a financirati bi ih trebala država zbog neovisnih rezultata. Prilično su nezainteresirano vijećnici prihvatili ovaj plan, a hoće li se ijedan od vijećničkih prijedloga prihvatiti pokazat će vrijeme. Plan je jednoglasno prihvaćen.

Dubrovački vjesnik