PLOČE Zapovjednik Lučke garde poziva na bojkot: “Svake godine sve više ‘branitelja’ na proslavi”

Photo: MORH / Rogotin.hr

PLOČE – Svojevrsna nepravda prema gradu gdje se održala prva pomorska bitka u Domovinskom ratu „Zelena tabla – Male bare“, simbolično je ispravljena održavanjem središnje svečanosti Dana Hrvatske ratne mornarice u Pločama. Ipak, neki koji su sudjelovali u ovoj važnoj bitci za oslobađanje grada i velikih količina oružja za obranu Hrvatske, osjećaju i danas nepravdu jer je, kako tvrde, nekoliko puta više branitelja na proslavama nego li je bilo pod puškama 14. rujna 1991. godine.

Zapovjednik Lučke garde Ploče Mladen Milošević Braco za Morski.hr potvrđuje ovu tezu i poziva na bojkot obljetnice bitke i obrazlaže:

“Na postrojavanjima ih je duplo više – Navikli dolaziti”

– U akciji „Zelena tabla – Male Bare“ direktno je sudjelovalo oko 250 branitelja. Na 20. obljetnicu bilo ih je 500 prijavljenih, a na 25. obljetnicu 560! Kako ih nije sram to raditi? Sve je više ljudi koji su „sudjelovali“, a mi bojkotiramo sve dok se ne ispravi ovo stanje. Evo prošle godine na proslavi nije bilo dosta ljudi. Onima koji nisu sudjelovali, rekao sam im da iziđu iz strojeva, ali nisu htjeli jer misle da su zaslužili, dok se djelatni vojnici nisu htjeli ni s kim svađati. Neka se jednom zauvijek napiše što je bilo i neka to naprave neovisni stručnjaci – poručuje Milošević Braco i dodaje kako su isti navikli dolaziti na postrojavanja.

Za Lučku gardu kaže kako je bila dio temeljne organizacije koja je vodila operaciju „Male Bare“ prije nego se uključila vojska, odnosno prije nego što je general Petar Šimac dobio zapovijed da vodi akciju.

– U Pločama se u rujnu 1991. nisu mogli dogovoriti oko formiranja Zbora narodne garde. Bilo nam je potrebno oružje za formiranje obrane koje smo tada tražili od Ministarstva obrane a Lučka garda je bila neformalna jedinica u sastavu 4. brigade koja je organizirala sve za akciju.

Ulaz u akvatorij Luke Ploče / Photo: Morski.hr

Tko se to gura u redove branitelja Ploča?

– Lučka garda je jedina koja od Teritorijalne obrane nije dobila vojni poziv, ali dobila je recimo Protuzračna obrana. Međutim garantiram da osim najužeg zapovjedništva nitko iz PZO Ploča i Metkovića nije sudjelovao u akciji! Njihova jedina dužnost je bila preuzeti osvojene topove iz osvojenih skladišta JNA i dalje braniti zemlju.

Javili su nam da su topovi minirani i da ih ne mogu izvući, pa ih zato nisu preuzeli. Bilo je oko 20 protuavionskih topova od 40 mm i onda na scenu stupa Lučka garda koja raspoloživim sredstvima iz Luke Ploče premješta topove u luku. Kako su tada grad bombardirali avioni, a bojali smo se ulaska vojnih brodova, naredio sam da se u akvatorij Ploča stave natpisi na kojima je pisalo da su postavljene kontaktne mine. To je upalilo i brodovi JNA nakon toga više nisu ušli unutar pločanskog akvatorija.

Paradoksalno je da su pripadnici PZO-a za koje se treba pitati gdje su bili u to vrijeme danas nagrađeni za sudjelovanje u Domovinskom ratu, a mi iz Lučke garde nismo dobili ništa!

Vratio priznanja

– Kao zapovjednik Lučke garde i Načelnik kontrolno obavještajne službe za cijeli jug do Dubrovnika i otoke, vratio sam im sva priznanja koja sam osobno dobio.

Na jednoj od proslava tražio sam od gradonačelnika da nešto kažem, a ako mi ne da rekao sam da ću to reći na megafon. Onda im je dozapovjednik generalu Šimcu, Goran Kovačević rekao: „Nije vas bilo toliko, ljudi“. Zamolio sam i novog gradonačelnika Mišu Krstičevića da dođu službeno stručnjaci koji će ići od postrojbe do postrojbe pa da pobroje pravo stanje stvari.

Zelena tabla – Male Bare prva i jedina pomorska bitka u Domovinskom ratu, koju su predvodila plovna dizalica Birina kao zapovjedni brod, tegljači Trudbenik i Kastor, trajekt Pelješčanka i jedan pilotski čamac, naoružani velikim hrvatskim srcem i običnim streljačkim oružjem. I bio bi red da se ovaj dan slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a ne gusarski napad – kaže Milošević i podsjeća na otvoreno pismo predsjednici  Republike Kolindi Grabar Kitarović, na koje nije dobio odgovor.

O ideji povratka vojske u Ploče ministra Damira Krstičevića

– On hoće kao ministar iz Vrgorca napraviti nešto. Nama ne treba vojska, bolje bi bilo da grad ima neku drugu privredu nego vojnike. Što se nas građana tiče, vojsku u gradu nitko ne želi – zaključuje Mladen Milošević Braco.

D.G.