VELIKA OBLJETNICA: 150 godina prve hrvatske čitaonice na dalmatinskim otocima

JELSA – U petak 14. rujna započinje dvodnevna proslava 150. obljetnice osnutka prve hrvatske narodne čitaonice na dalmatinskim otocima.

Gordana Igrec

Šetnjom uz upoznavanje lokaliteta značajnih za povijest Jelšanske čitaonice i knjižnice u petak koja će biti uz stručno vodstvo na hrvatskom i engleskom jeziku 14. rujna u 18 sati započinje u Jelsi obilježavanje 150. obljetnice osnutka Narodne čitaonice u Jelsi.

– Na Jelsi se ove godine obilježava značajna obljetnica. Prošlo je 150 godina od osnutka Narodne čitaonice. 1. lipnja 1868. godine svečano je otvorena Narodna čitaonica u Jelsi, prva hrvatska narodna čitaonica na dalmatinskim otocima i među prvim čitaonicama Dalmaciji. O njezinom značaju govori i nazočnost don Mihovila Pavlinovića, jednog od utemeljitelja i vođe Narodne stranke i hrvatskog preporoda u Dalmaciji, koji je, u svome govoru na otvaranju Čitaonice, Hvar istaknuo kao prvijenca jadranskih otoka. Osnivanje Čitaonice u Jelsi izazvalo je među narodnjacima u Dalmaciji veliki interes, o čemu govore brojni brzojavi s čestitkama koji su nakon otvorenja stizali od narodnjačkih društava, čitaonica i uglednika. Utemeljenje Čitaonice je događaj koji je obilježio modernu povijest Jelse. – kazala nam je ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Jelsa, Maja Vukić.

Nakon šetnje lokalitetima važnim za Jelšansku čitaonicu i knjižnicu u petak 14. rujna u 20 sati otvorenje je izložbe o Jelšanskoj čitaonici i knjižnici u suradnji s Muzejom općine Jelsa. Program obilježavanja 150. obljetnice nastavlja se i u subotu 15. rujna pa tako u 9 sati u jutro započinje Znastveni skup s temom Jelšanska čitaonica i knjižnica kroz povijest. U subotu u 18 sati je također i šetnja uz upoznavanje važnih lokaliteta za Jelšansku knjižnicu i čitaonicu, a u 19 sati počinje središnja Proslava 150. obljetniceosnutka Narodne čitaonice u Jelsi u Svečanoj dvorani Općinskog doma u Jelsi na kojoj sudjeluju: Dječji ansambl, Folklorni ansambl, Ženska klapa Frecije i Muška klapa Priženca.

Program proslave događanja sastavljen je uz podršku sljedećih partnera:

Muzej općine Jelsa

KUD Jelsa

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu

Srednja škola Hvar – izdvojena lokacija u Jelsi

te potpomognut sredstvima osnivača Općinske knjižnice i čitaonice Jelsa – Općine Jelsa i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Gordana Igrec

Vaš komentar