Bespovratna sredstva za nabavku opreme u 8 pomorskih škola

Foto: Facebook

ZAGREB –Osam srednjih škola koje provode strukovni program u sektoru pomorstva dobit će bespovratna sredstva za nabavku opreme u školama u vrijednosti od gotovo tri milijuna kuna, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Potpisivanje za dodjelu bespovratnih sredstava je zakazano za ponedjeljak, 17. rujna, s početkom u 11.00 sati.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (dvorana 904, IX. kat)Prisavlje 14, Zagreb
Poštovane/i, pozivamo vas na potpisivanje ugovora kojima će se srednjim školama, a koje provode strukovne programe u sektoru pomorstva, dodijeliti bespovratna sredstva za nabavku opreme u školama. Ugovore ukupno vrijedne gotovo 3 milijuna kuna potpisat će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa ravnateljima slijedećih škola koje provode strukovne programe u sektoru pomorstva:
* Pomorska škola Bakar
* Srednja škola Ambroza Haračića, Mali Lošinj
* Pomorska škola Zadar
* Prometno-tehnička škola Šibenik
* Tehnička škola Šibenik
* Pomorska škola Split
* Srednja škola Petra Šegedina
* Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik

Photo: Daniel McCullough/Unsplash

Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena temeljem javnog poziva Ministarstva upućenog srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava, a čime se doprinosi i ostvarenju ciljeva Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH za razdoblje do 2020.. Naime, riječ je o jednoj od mjera kojima Ministarstvo osigurava odgovarajuće materijalne uvjete u pomorskim školama te radi na promociji, jačanju kompetencija i podizanju kvalitete obrazovanja učenika u srednjim pomorskim školama.

Republika Hrvatska je tradicionalno pomorska zemlja koja ima ukupno oko 22 tisuće pomoraca, od čega njih 15500 u međunarodnoj plovidbi. Upravo iz toga razloga želi se osigurati vrhunsko obrazovan te socijalni i zdravstveno zbrinut pomorski kadar, koji može odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva i zaštiti ljudskih života na moru.

S tim ciljem Ministarstvo provodi niz mjera pa se, uz navedeno financiranje nabave opreme, svake godine provodi projekt stipendiranja učenika srednjih škola i studenata pomorskih fakulteta kako bi se osiguralo motivirajuće uvjete za upis u pomorske škole i fakultete. Također se, svake godine kroz Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove, osiguravaju subvencije i sredstva za ukrcaj vježbenika na brodove u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi, priopćilo je Ministarstvo mora.

I.B.