Za ribarske luke u Istri 15,7 milijuna kuna

Photo: Morski.hr

PULA – Istarskim lukama su nakon provedenog natječaja iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz mjere I.23./I.24 „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ uručene prve Odluke o dodjeli sredstava ukupne vrijednosti 15,7 milijuna kuna za ribarski gat u luci Vrsar i ribarski gat u luci Savudrija.

Odluke je ravnatelju Lučke uprave Poreč Željku Čorku i ravnatelju Lučke uprave Umag-Novigrad Sergiju Stojniću uručio potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske koja je održana u Puli, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Lučkoj upravi Poreč dodjeljuje se 10,6 milijuna kuna za produljenje gata za 30 metara u smjeru postojećeg gata i nadogradnju 15 metara gata okomito na postojeći gat. Sredstvima će se postaviti i 6 novih elektroormara kao i 4 nova rasvjetna stupa.

Lučkoj upravi Umag- Novigrad dodjeljuje se 5,1 milijun kuna za rušenje postojećeg i izgradnju novog gata u luci Savudrija, postavljanje 24 nova elektroormara, 17 rasvjetnih stupova, uvođenje videonadzora i postavljanje „eko-otoka“ za odvajanje otpada za potrebe ribara.

Ulaganja su u stopostotnom iznosu pokrivena sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

– Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima u Istarskoj županiji do sada je isplaćeno 43,7 milijuna. Ulaganja u ribarsku infrastrukturu važna su koliko i ulaganja u zaštitu ribljeg fonda jer sve zajedno pridonosi ispunjenju strategije održivog ribarstva koju smo zacrtali. Istovremeno vodimo računa o zaštiti bogatstva koje imamo, zadovoljstvu ribara i dostupnosti svježe jadranske ribe našim potrošačima – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

D.G.