Britanski par koji je izgubio sve u plamenu jedrilice: “To nas neće odvući od nautike”

Photo: Dalmacija danas/Screenshot

SPLIT – Britanski par jedriličara koji je jedva izvukao živu glavu nakon što se njihova jedrilica zapalila pa potom eksplodirala u splitskom akvatoriju

Britanski par koji je pukom srećom preživio havariju jedrilice u splitskom akvatorijuispričao je svoje iskustvo za lokalni medij Wharfedale & Aireborough Observer.

Peter i Jane Tapper u posljednji su trenutak spašeni s plovila koje se 31. kolovozazapalilo u moru, oko četiri nautičke milje od obale. Par je u požaru izgubio većinu svojih osobnih stvari, uključujući putovnice i kreditne kartice.

– Iskusni smo jedriličari, imamo brod dužine 15 metara već četiri godine, a sada tražimo novi. U čarteru u Splitu iznajmili smo jedrilicu na četiri dana. Nesreća se dogodila posljednjeg dana jedrenja, oko 17 sati, kada smo već bili na povratku u marinu. Plovili smo brzinom od četiri čvora, s podignutim glavnim jedrom – prepričao je Tapper., prenosi 24sata.

– Gusti crni dim ispunio je salon, pozlilo mi je nakon jednog udisaja. Popeo sam se gore i rekao Jane da je situacija ozbiljna. Uputio sam propisane signale opasnosti, a u more smo bacili pojaseve za spašavanje. Posada malog putničkog broda koji je prolazio u blizini vidjela je dim, pa su odmah okrenuli kurs prema nama. Jedno dvije tri minute nakon što smo se ukrcali, naša jedrilica je eksplodirala. Da u tom trenutku nismo spašeni, sasvim sigurno bismo poginuli – objasnio je.

Photo: Dalmacija danas

U havariji su izgubili gotovo sve, pa su morali odgoditi povratak kući.
– Na sebi smo doslovno imali samo kupaće kostime. Izgubili smo apsolutno sve osim Janeinog mobitela. Ostali smo bez putovnica, kreditnih kartica, gotovine, sve odjeće i osobnih stvari. U pomoć nam je priskočilo britansko veleposlanstvo pa nam je konzulat u Splitu izdao privremene putovnice. Čarter kompanija dala nam je novac za hranu i hotel, a putnici na brodu koji nas je spasio dali su nam svoju odjeću i obuću – prisjetio se.

No odmah dodaje da zbog ovog traumatičnog iskustva ni ne pomišljaju odustati od jedrenja.

– Nismo mogli dobiti avionske karte za izravan let, pa smo kući putovali preko Bristola. Iskreno, nakon svega, samo sam se htio vratiti i popiti pintu Mary Jane piva, ali ovo nas definitivno nije odvratilo od nautike – zaključio je.

24sata