Izložbom Stipe Suraća započeo program Mediteranskog dana obale

Photo: Eva/Stipe Surać

SPLIT – U organizaciji Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) koji već 40 godina djeluje u Splitu, u Galeriji Muzeja grada Splita otvorena je izložba fotografija „Legende Mediterana“ Stipe Suraća.

Izložbu možete posjetiti do 29. rujna, svakog dana od 9 do 13 i od 17 do 21 sat. „PAP/RAC kroz holistički, integralni pristup nastoji promicati bolje, održivije načine korištenje resursa obale kojeg često zlorabimo neprimjerenim ponašanjem, piše Dalmacija danas. Izuzetno nam je važno očuvati prirodne ljepote, raznolike krajobraze i identitet lokalnog stanovništva mediteranske regije, a ova izložba upravo nam o tome priča, o očuvanju naše tradicije i baštine kako bi i budućnost ovih prostora bila što kvalitetnija i ljepša“ – uvodno je istaknula Željka Škaričić, ravnateljica Centra organizatora događaja.

Hrvoje Prčić, urednik National Geographica, rekao je da Stipu Suraća smatra jednim od najboljih reportažnih fotografa u ovom dijelu Europe. „To mišljenje dijele i moji kolege iz Washingtona koji pregledavaju sve reportaže koje se objavljuju u 35 izdanja časopisa diljem svijeta i među kojima se bira reportaža mjeseca. Od ukupno 39 objavljenih, Stipinih je oko 25 reportaža bilo odabrano reportažom mjeseca što najbolje govori o tome kakav je njegov objektiv. On uvijek pronalazi osebujne kutove, osebujne motive i vrlo specifične rakurse. Živimo u vrlo nezgodnom vremenu kada nam prijeti globalno zatopljenje i kada ne znamo što će se dogoditi s klimom, što će se dogoditi sa životinjama. Svake minute nestaje neka životinjska vrsta i zato fotografijom se moramo boriti da nadahnemo ljude da skrbe o našem planetu. Stipine fotografije su fantastično nadahnuće da učinimo sve što možemo kao pojedinci da sačuvamo ono što imamo, ne samo na Mediteranu već i šire.“ – rekao je Prčić.

latinsko idro – Murter / Photo: Stipe Surać

Odlično iskustvo suradnje s autorom istaknuo je i Bruno Ćurko s kojim kroz udrugu Mala Filozofija surađuje na nekoliko zajedničkih projekata pa će tako i dio fotografija s izložbe biti uvršteno u knjizi „Mediteranski armarun“.

Fotografskom izložbom „Legende Mediterana“ započeo je program Dana obale koji će kulminirati 25. rujna u Galeriji umjetnina, zatim brojnim aktivnostima 22., 23. i 25. rujna u Đardinu te na drugim gradskim lokacijama. Dan obale predstavit će bogat program za stručnu i širu javnost s ciljem promicanja vrijednosti obalnog područja te podizanje svijesti o prijetnjama obali i moru.

Centralna tema ovogodišnje proslave je 40. rođendan PAP/RAC-a, odnosno 40 godina suradnje mediteranskih zemalja na osiguranju zdravih, produktivnih, raznolikih, prepoznatljivih, privlačnih i otpornih mediteranskih obala.

Dalmacija danas