JUNCKER STAO UZ HRVATSKU? Spiegel: “Ignorirao preporuku EK i nije podržao Sloveniju oko arbitraže”

Photo: Wikimedia

SAVUDRIJA – Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u subotu nije željelo komentirati članak njemačkog Spiegela prema kojemu se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oglušio o mišljenje pravne službe komisije da Bruxelles mora stati na stranu Slovenije u sporu s Hrvatskom oko provođenja arbitražne presude, navodi Slovenska tiskovna agencija STA.

– Medijske napise ne komentiramo, a Slovenija je privržena poštovanju vladavine prava i odluka međunarodnih sudova. Vjerujemo da to stajalište s nama dijeli i Europska komisija – naveli su u vezi s člankom Spiegelova dopisnika iz Bruxellesa u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova koje vodi donedavni premijer Miro Cerar.

Po njemačkom listu Juncker je, iako je u početku podržao primjenu arbitražne presude koja je Sloveniji dodijelila većinu Savudrijske vale i kontaktnu točku s međunarodnim vodama, na kraju zauzeo neutralan stav i pitanje proglasio bilateralnim, iako od važnosti za Europsku uniju i regiju.

 Spiegel je, navodi STA, objavio mišljenje pravne službe Europske komisije u kojemu se potvrđuju slovenski navodi da je arbitražna presuda obvezujuća i za Hrvatsku, da ona nije pravovaljano istupila iz arbitraže te da se je i Europska komisija trebala pridružiti slovenskoj tužbi pred sudom EU u Luksemburgu u kojoj Slovenija nastoji dokazati da neprovođenje arbitražne odluke znači hrvatsko kršenje europske pravne stečevine.

Hrvatska to negira i arbitražni postupak zbog postupanja Slovenije tijekom arbitriranja smatra nepovratno kompromitiranim procesom.

Obveza poštovanja arbitražne presude ili odluke proizlazi iz poštovanja pravnih načela o presuđenim predmetima i poštivanju ugovora, naglasila je u svom do sada neobjavljenom spisu pravna služba Komisije, prema Spiegelu.

Jutarnji list