Prije 27 godina počela je bitka za Šibenik: Središnja proslava u Vodicama

ŠIBENIK/VODICE – Oglašavanjem uzbune opće opasnosti na današnji dan prije 27 godina, u 17,57 minuta službeno je počela Bitka za Šibenik koja je trajala do 23. rujna i bila je prekretnica u obrani Hrvatske. Tog 16. rujna tenkovi JNA krenuli su prema Šibeniku, a popodne se oglasila prva uzbuna i krenula je povijesna bitka koja će rezultirati zarobljavanjem velikog broja brodova Jugoslavenske ratne mornarice, osvajanjem vojarni oko Rogoznice i na Žirju, obaranjem aviona JNA i odbijanjem neprijatelja daleko od grada.

Obranjen je Šibenik, obranjen je Šibenski most i obranjena je Jadranska magistrala, žila kucavica Dalmacije, a agresor je bio prisiljen na povlačenje. Nakon šibenske herojske obrane, međunarodna zajednica prihvatit će da je Jugoslavija prošlost i počet će proces priznanja Hrvatske, piše ŠibenikIn.

Središnji dio programa obljetnice Rujanskog rata bit će održan 16. rujna u Vodicama rekreativnom biciklističkom vožnjom ‘Srcem protiv čelika’ koja počinje u 16 sati, mimohodom branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika. Nastavit će se komemoracijom i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. U 20 sati bit će prikazan film Šime Strikomana ‘Vodice, Šibenik 91/92’, nakon čega slijedi prigodni kulturno-zabavni program uz nastup klapa Bunari, Oršulice i Bonaca.

Photo: Boris Kačan

U ponedjeljak, 17. rujna bit će položeni vijenci na šibenskom mostu kod kapelice Marinku Kardumu, nakon čega će u 11 sati šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić u katedrali služiti misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje.

U okviru obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u ponedjeljak 19. rujna s početkom u 18 sati održat će se tribina ‘Ratni put 113. šibenske brigade’ aktiva povijesti šibenske Gimnazije Antuna Vrančića te se pozivaju građani da iz prve ruke poslušaju kako je tekao ratni put ove slavne brigade.

Program obilježavanja završava komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u petak 21. rujna, a istoga dana bit će položeni i vijenci duž crte bojišnice u Unešiću, Pakovom selu i Dragišićima.

Dosadašnjih je godina središnja proslava svake godine organizirana u drugom gradu. Međutim, na pripremnom sastanku za obilježavanje ove obljetnice dogovoreno je da će se od 2019. godine središnja proslava svake godine održavati u Šibeniku, sjedištu Šibensko-kninske županije.

ŠibenikIn