SRAMOTA! Zatvoren vrtić na Lastovu: “Djeca nisu kriva za djela svojih djedova i očeva!”

Photo: Facebook

LASTOVO – Prvi put od kad postoji u svojoj 90 godina dugoj povijesti, dječji vrtić Lastavica na Lastovu je zatvoren i dvadesetak djece koja ga pohađaju, od danas to neće imati gdje!

Dječji vrtić Lastavica ustrojen je pri OŠ Braća Glumac u općini Lastovo, a ravnateljica vrtića Vedrana Ortika Medini potvrdila je ovu informaciju i pojasnila kako je račun općine koja je osnivač vrtića u blokadi.

– Otkako je vrtić počeo s radom 1930-ih godina, ovo je prvi put da je zaključan. Obje odgajateljice su mi na bolovanju, a ja ne mogu zaposliti nove i to bez plaće. Pokušala sam sve, kontaktirala sam i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao i Ministarstvo demografije i čekam termin kad će nas doći posjetiti kako bi se pronašlo rješenje za ovaj veliki problem. U naš je vrtić upisano 20-ak djece, a još traju i upisi – rekla je ravnateljica za Index.hr.

Ironično ili ne, ali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i Ministarstvo demografije, ali i Dubrovačko-neretvanska županija na koju su ministarstva prebacila lopticu za očitovanje – upoznati su s problemom i tvrde da su uključeni u traženje rješenja.

Photo: Wikimedia

Sramota je što se događa na otoku

Na Facebook stranici “Otok Lastovo” pojavila se inicijativa za pomoć vrtiću u kojoj stoji:

“Naša djeca nisu kriva… za djela svojih djedova i očeva … zaslužuju normalno djetinjstvo, odgoj i obrazovanje … pravo da sanjaju bolju budućnost … i bolje svoje Lastovo.

Tužno je da je izvršna vlast dovela do toga da teta u vrtiću radi 5. mjeseci bez plaće … jer voli našu djecu i daje sve od sebe kako djeca ne bi bili taoci nekih nesposobnih likova koji su dobili n-ti mandat za još jedno razočarenje.

Sramota je to što se događa na otoku … ali i kad nam sve mostove poruše, zabarikadiraju sva vrata i ograde nas visokim zidovima tako da nam oduzmu pravo na kretanje … mi mali pod zvijezdama dok dišemo možemo pogledati prema nebu jer nada u nama do zadnjeg trena uvijek ostaje”, stoji između ostalog u pozivu inicijative za pomoć dječjem vrtiću.

D.G.