ŠIBENIK: Sjećanje na 17. rujna 1991. godine

Photo: Šibensko-kninska županija

ŠIBENIK – U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, izaslanstvo Šibensko-kninske županije položili su vijenac i zapalili svijeće kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu.

Marinko Kardum mladi pripadnik specijalne policije prva je žrtva obrane Šibenika, poginuo je 17. rujna 1991. godine na šibenskom mostu.

17. rujna obilježava se i kao Dan specijalne policije, te je po završetku komemoracije na šibenskom mostu svečano otkrivena i tabla novoimenovane Ulice Specijalne jedinice policije „Jastrebovi“, kako se sada naziva dio Jadranske magistrale u Njivicama.

Photo: Šibensko-kninska županija

Potom je u katedrali sv. Jakova u Šibeniku biskup šibenski msgr. Tomislav Rogić služio sv. misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i pokojnog šibenskog biskupa msgr. Srećka Badurinu koji je preminuo na isti datum prije 22 godine. Biskup Badurina ostao je upamćen i po poruci koju je 1993. godine pogođen ratnim stradanjima uputio putem Radio Šibenika  ‘Moram reći da je sve što nam se događa pravi zločin, stoga dižem svoj glas protesta i odlučne osude.’ Pokopan je u šibenskoj katedrali  19. rujna 1996. godine.

Photo: Šibensko-kninska županija

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šibensko-kninske županije, u Zečevu – Rogoznica, obilježeno je osvajanje vojarni  „Oba dva – sve tri su pale“.

D.G.