BRODSKI DNEVNIK S HIR-a 3: “Brazilsko stanje uma”

Photo: Hir 3

SALVADOR – Stigli smo u Salvador i prvo što treba obaviti je prijava institucijama. Naša Brazilska avantura počinje! Dalje neka čitaju samo oni koji vole komediju apsurda.

Znamo već da moramo usprkos vrućini i vlazi u sve urede ići u dugim hlačama s cipelama i bez sunčanih naočala i kapa. Na recepciji marine smo dobili letak s uptama kojim redoslijedom gdje moramo ići, zovu nam taksi i prvo je na popisu Policia Federal. Nakon traženja ulaza, teta na porti čim nas je vidjela, pita:’ Velero?’ Si! Zove nekoga telefonom, silazi klinika koja malo zna engleski i objašnjava da moramo prvo u drugu Policiu koja je u komercijalnoj luci.

Drugi taksi, drugi krivi ulaz, pa onda i treći. Napokon dolazimo do prave porte i nakon lutanja po zgradi, uspijevamo uz pomoć tete čistačice naći pravi ured. Teta tamo je jako ljubazna i rješava sve i dobivamo pečate u putovnice.

Dalje moramo dobiti zdravstvenu potvrdu. Šalje nas u drugi dio komercijalne luke gdje opet nakon lutanja nalazimo ured. Ali, to se tamo više ne radi, objašnjava koja ulica, ali krivo. Nalazimo tetu za kompjuterom u nekom auto servisu koja ni uz pomoć Googlea Street viewa ne nalazi to što tražimo, ali šef se sjeti koja je to zgrada. Ulazimo, ali ljubazna teta tamo kaže da moramo prvo na cijepljenje na drugi kraj grada.

Treći taksi, ogromna gužva na ulazu, ali uspjevamo doći do ordinacije koja nam treba. Došli s ceste, dali putovnice i bez pitanja besplatno dobili cijepljenje protiv Žute groznice. Četvrti taksi, opet nazad i nakon što nam je teta ponosno dala potvrde, dalje s taksijem jurimo do prve policije. Mala od jutros uzima sve dokumente, nestaje, vraća se, pa zajedno s njom ispunjavam formular na ekranu. Sve ok, gotovo, ali opet odlazi i nema je dugo. Ipak se pojavljuje i daje novi papir s kojim jurimo u Kapetaniju. Tamo klinac u bijeloj maršalskoj uniformi uzima sve dokumente, opet popunjavam formular i nakon desetak minuta je gotovo, i to točno pet minuta prije kraja radnog vremena! Uspjeli smo!!! Nakon cijelog dana imamo sve dokumente i službeno smo u Brazilu!

Birokracija je luda! Ali sve je besplatno i iako nitko ne priča ništa osim portugalskog, svi su nevjerojatno simpatični, dobronamjerni i žele pomoći. Njima je super. Možda je problem u nama. Ipak, nakon ovakvog dana, odmah se poželite vratiti nas more… Za izlazak iz zemlje nas čeka obrnuti redoslijed, osim cijepljenja:)

Pozdrav od HIRovaca!

PROČITAJTE JOŠ: BRODSKI DNEVNIK S HIR-a 3: “Stigli smo u Salvador!”