Predstavljen program Otvorenog ekipnog prvenstva Hrvatske u jedrenju klase Optimist

Photo: Facebook/JK Horizont

MEDULIN – U Općini Medulin predstavljen je program Otvorenog ekipnog prvenstva Hrvatske i ekipnog prvenstva Istarske županije u jedrenju za klasu Optimist, koje će se održati na potezu Starog malina i poluotoka Vižule u Medulinu od 20. do 23. rujna 2018.

Organizatori ove dječje regate otvorenog tipa su Jedriličarski klub Clivo iz Pomera, Hrvatski jedriličarski savez i Jedriličarski savez Istarske županije. Prijavljeno je 60-ak jedriličara, odnosno 11 ekipa iz Splita, Zadra, Rijeke, Rapca, Pule i Medulina, koje će se boriti za titulu prvaka Hrvatske. JK Clivo nastupa sa tri ekipe.

Nikola Mećava, predsjednik JK Clivo, osvrnuo se na kratku povijest i zavidne rezultate kluba naglasivši:

– Regatno polje ovog natjecanja je kratko, pa time i dinamično te vrlo izazovno za jedrenje. Suci će biti odmah iza natjecateljskih ekipa, pa će se primijeniti takozvano suđenje na moru. A brodovi će svakodnevno voziti gledatelje blizu regatnog polja kako bi mogli izbliza pratiti natjecanje.

Photo: Mirela Bilić

Tina Mihelić, trenerica JK Clivo:

– Riječ je o dva ekipna prvenstva u jedrenju za klasu Optimist, nacionalnom i županijskom. Ujedno je to i prvo prvenstvo Istarske županije.

Mihelić je naglasila kako je klub u svega nekoliko godina pokazao izvrsne rezultate. U posljednjih šest godina imaju prvake Hrvatske, a nekoliko je članova kuba redovno i dio Hrvatske reprezentacije u jedrenju, što dovoljno govori o kvaliteti rada.

Jedriličarsko prvenstvo započinje u četvrtak, 20. rujna u 19 sati službenim otvaranjem na Rivi, pokraj Starog malina, kada će se predstaviti sve natjecateljske ekipe i klubovi. Start prvog plova predviđen je u petak, 21. rujna u 10.30 sati. Dodjela nagrada i zatvaranje prvenstva predviđeno je u nedjelju, 23. rujna u 17 sati, također kod Starog malina u Medulinu.

U subotu od 12 do 16 sati organizirano je demo jedrenje, kada će svi zainteresirani moći probati jedriti u stručnoj pratnji organizatora. Za vjernu publiku, prolaznike i znatiželjnike bit će na raspolaganju nekoliko brodova u regatnom polju kako bi se natjecanje moglo pogledati i doživjeti izbliza. Ovo je druga po redu međunarodna regata koju JK Clivo organizira ove godine. Prva je regata održana u Autokampu Medulin za vrijeme Uskršnjih blagdana, a sudjelovalo je 60 natjecatelja iz šest zemalja. Uz regate, JK Clivo održava ljetne škole jedrenja i pridonosi razvoju sporta i stjecanju zdravih životnih navika djece.

I.B.