Foto: Boris Kačan

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Kristina Nuić Prka javno je na svom Facebook profilu objavila je e_mail upućen Ministarstvu turizma u kojem navodi kako se osobe iz Slovenije odrađuju turistička vođenja u Hrvatskoj za koja bez problema dobivaju dozvolu. Naglašava da odobrenje za privremeno i povremeno obavljanje djelatnosti ne znači i obavljanje djelatnosti lokalnog turističkog vodiča na zaštićenim lokalitetima. 

Objavu objavljujemo u cijelosti:

“Nakon konzultacije sa svim članovima ZDTVH objavljujem u cijelosti mail upućen Ministarstvu turizma Republike Hrvatske: 

Poštovani, 

Nakon brojnih kolega koji su se susreli s našim kolegama iz Slovenije i drugih zemalja EU koji redovito nezakonito vode po našim gradovima – zaštićenim lokalitetima , imala sam i osobni susret usred Trogira s kolegicom iz Slovenije koja mi je uredno rekla da se prijavila u kontakt točku i ima odobrenje za voditi u Hrvatskoj.

Iz navedenog proizlazi da vodiči koji su dobili odobrenje na osnovi privremenog i povremenog obavljanja djelatnosti nisu obavješteni da ne mogu obavljati djelatnost lokalnog turističkog vodiča na zaštićenim lokalitetima bez posebno položenog ispita. (?)

Zanimljivo je da mi se u komentaru naše objave odredbi Zakona o pružanju usluga u turizmu obratila tajnica Kluba profesionalnih vodiča Slovenije koja svugdje gdje stigne prijeti tužbama protiv Hrvatske Sudu Europske unije.

Za istaknuti je i da sam se obratila svim stranim veleposlanstvima u RH i nac.udrugama vodiča i (osim Italije) od svih sam dobila odgovor u kojem su naveli da nažalost ne mogu poslati listu svojih zaštićenih lokaliteta jer ona ovisi o lokalnim razinama vlasti.

Ljubazno Vas molim reakciju, a obzirom na neprovođenje zakona.

S poštovanjem,

spec.univ. Kristina Nuić Prka, dipl.iur
Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske”

I.B.