Srdela raste, a neki su brodovi već ispunili mjesečne kvote od 100 tona plave ribe

Foto: Boris Kačan

ROVINJ – Velik dio plave ribe koja se lovi ispred zapadne obale Istre je miješana, pa ribare nakon ulova u osvit zore na putu prema luci očekuje mukotrpno prebiranje. Ribare raduje da je sardela narasla, pa se lovi 43 do 44 komada u kilogramu, dok ih je lani znalo biti i više od 50.

Pri kraju je rujansko, jedno od najboljih ribarskih škura za plivaričare. U ovo doba sitna plava riba na svom kružnom putu kroz Jadran, boravi u Kvarneru i pred zapadnom obalom Istre. U rovinjskoj luci Valdibora ujutro rano pristaju brodovi koji prodaju sardelu tvornici Mirna i talijanskim trgovcima ribom.

– Velik dio plave ribe koju ulovimo je miješana, pa nas nakon ulova u osvit zore na putu prema luci očekuje mukotrpno prebiranje. Mirni prodajemo čistu sardelu, koje je najviše, a sardoni i male lancarde idu u Italiju i u maloprodaju. Raduje nas da je sardela narasla, pa ih lovimo 43 do 44 u kilogramu, dok ih je lani znalo biti i više od 50, kaže za Glas Istre Denis Kenjar, zapovjednik ribarskog broda Gira.

Od Kenjara saznajemo da su neki brodovi već ispunili mjesečnu kvotu od 100 tona ulovljene ribe, pa do kraja mjeseca ne mogu više u ribolov. Umjesto toga krpaju mreže, servisiraju motore i rasvjetu, uređuju brodove i kaiće.

Neven Lorencin, član koordinacije plivaričara pri Cehu ribara Hrvatske obrtničke komore, kaže da će se u čari s kolegama opet naći u Zagrebu sa predstavnicima Uprave za ribarstvo Ministarstva Poljoprivrede, gdje će se dogovoriti režim ulova do kraja godine.

– Ograničenje ulova od 100 tona plave ribe mjesečno uvedeno je da ne bi ugrozili godišnju kvotu od 60 tisuća tona, koju nam je odobrila Europska unija. Mene najviše raduje što se u Kvarneru lovi čista sardela pecature do 38 komada u kilu. To pokazuje da sardela u Jadranu nije prelovljena, kako se tvrdilo, već je riječ o cikličnoj pojavi sitnije plave ribe, kakve se dešavala u povijesti, kaže Lorencin.

Aldo Pokrajac, Glas Istre