Šibensko-kninska županija dobila otočić Školjić od države na korištenje

Foto: Šibensko-kninska županija

ŠIBENIK – U travnju ove godine župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji, a početkom ovoga tjedna potpisan je i dodatak tom ugovoru kojim Šibensko-kninska županija na korištenje dobiva i otočić Školjić za uređenje kojega već postoji spreman idejni projekt.

Otok Školjić nalazi se u ceremonijalu prilaza tvrđavi sv. Nikole, a izvedbom pješačkog mosta prema tvrđavi, postat će njezino predvorje. Na njemu će, unutar zidova postojeće prizemne ruševne građevine koja se nalazi na strani prema tvrđavi, biti smješten info centar tvrđave, a sve ostale intervencije na Školjiću odnose se na „pospremanje“ stanja u prostoru. Sadržajno, radi se o jednostavnom programu koji obuhvaća prodaju ulaznica za posjećivanje Tvrđave, info i promo materijala te suvenira, manji bar s osvježavajućim napitcima te sanitarni čvor za posjetitelje.

– Potpisivanjem ovog dodatka ugovoru Šibensko-kninska županija kao korisnik nekretnine i kao osnivač Javne ustanove Priroda, rješava imovinsko-pravne odnose koji su preduvjet provedbe II. faze projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“ kao i realizacije uređenja Posjetiteljskog centra koji će se sufinancirati od strane fondova EU u ukupnoj vrijednosti od 26 milijuna kuna.  Šibensko-kninska županija sada je spremna za nastavak provedbe ovog vrlo značajnog projekta i uređenje otočića površine 19738 m2 – izjavio je župan Goran Pauk prilikom potpisivanja dodatka ugovoru, dodavši kako uređenje Školjića počinje uskoro.

Uređenje otoka Školjića obuhvaća čestice koje su dio značajnog krajobraza Kanal – Luka, a zaštita se odnosi na njegove prirodne značajke. Međutim kao i unutar čitavog zaštićenog područja brojni su i jednakovrijedni slojevi nastali kao posljedica ljudskog djelovanja. Na samom Školjiću nalaze se ostaci iz doba vojne uprave: bunkeri i strukture pokraj bunkera, uređenje kojih obuhvaća čišćenje i pokrivanje sigurnosnim mrežama. Bunkeri će se osvijetliti iznutra, što će se izvana doživljavati kao ambijentalna rasvjeta. Uređenje građevnih struktura pored bunkera uključuje čišćenje i sanaciju suhozida, a pojedine od ovih ploha će se opremiti klupama i stolovima za sjedenje.

Gospodarski potencijal ovog prostora je izniman, a njegov značaj postat će još veći po završetku  sanacije i revitalizacije zaštićenog kulturnog dobra tvrđave sv. Nikole koja se od lani nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Kanal sv. Ante proglašen je njezinom buffer zonom, čime Minerska kao takva postaje ključna za zaštitu UNESCO-vog spomenika kulture – bisera renesansne fortifikacijske arhitekture za koji su već osigurana sredstva od strane EU fondova za izradu projektne dokumentacije.