Big Blue na splitski način: U nedjelju UPA Rostrum u akciji čišćenja podmorja u Vranjicu

Photo: UPA Rostrum

VRANJIC – Nakon što je u subotu u jutro u splitskom Đardinu počela glavnina događaja u sklopu proslave Mediteranskog dana obale, obilježavanje tog dana se nastavlja i drugim aktivnostima. Ronioci Udruge podmorskih aktivnosti Rostrum, skupa s članovima Ronilačko-ekološkog kluba Solin, u nedjelju, 23. rujna čistit će podmorje u Vranjicu.

U akciji čiji je cilj podizanje ekološke svijesti, pomoć će pružiti i članovi lokalnog vatrogasnog društva, kao i volonteri zaduženi za prihvat i odvoženje otpada, a ronioci pozivaju sve zainteresirane da ih podrže. Okupljanje počinje u 9:00 sati, a uron se očekuje oko 10:15 sati.

Vranjičko čišćenje podmorja samo je jedno od dvadesetak akcija, koliko ih volonteri UPA Rostrum imaju običaj provesti tijekom godine. Osim fascinantnih prizora iz zeleno modrih morskih dubina, podmorski svijet, nažalost, krije i nezanemarive količine otpada. Glavni krivac za to, kako ističe tajnik Rostruma Marko Lete, je ljudski faktor. Upravo zato neophodno je kontinuirano raditi na edukaciji i podizanju svijesti o važnosti očuvanja obale i mora. U vranjičkoj akciji nakon koje će podmorje poluotoka – Male Venecije u splitskoj okolici zablistati novim sjajem, sudjeluje ukupno pedesetak zaljubljenika u ronjenje.

Photo: UPA Rostrum

– Prije dva mjeseca proveli smo podvodna istraživanja te napravili kartu Splita na koju smo ucrtali sve kritične točke po pitanju otpada u moru. Vranjic je jedna od tih točaka, kojima je potrebna akcija čišćenja. Cilj nam je apelirati na lokalno stanovništvo, a dosadašnje iskustvo pokazalo je upravo da su lokalci, a ne strani turisti, najveći krivci po pitanju onečišćenja mora i obale, da zaista treba povesti računa o očuvanju flore i faune – naglašava tajnik UPA Rostruma.

Marko Lete podsjeća da je naš dio Mediterana dom brojnim eko-vrstama, pa je tako samo u jednu šaku moguće uhvatiti stotinjak različitih jedinki. Uz brojne akcije čišćenja podmorja, volonteri UPA Rostrum redovito provode podvodno-arheološka istraživanja, kao i ronilačke tečajeve i edukacije.

U sklopu obilježavanja Mediteranskog dana obale ronioci UPA Rostrum sinoć su u Pomorskom muzeju održali predavanje i projekciju pod nazivom “Hrvatsko podmorje – čega sve nema – Arheologija, ekologija, malakologija”, a danas u 10:00 sati, također u Pomorskom muzeju, radionicu za djecu “Tajne jadranskog podmorja”. Najmlađi polaznici mogu isprobati suvremenu ronilačku opremu te naučiti brojne zanimljivosti o ronjenju nekad i danas, dok će se na drugom dijelu radionice imati priliku i kreativno izraziti na teme vezane uz podmorje i ronjenje.

Po završetku akcije čišćenja, ronioci UPA Rostrum pridružit će se proslavi u Đardinu. Detaljan program Dana obale pogledajte OVDJE.

Laura Visković