SLUČAJNOST? Pulska djeca ranije osmislila lik kojeg koristi Konzum u reklami

PULA – Reklamna kampanja Konzuma u poticanju roditelja da djeci kupuju plišane Zdravoljupce kroz forum promicanje zdrave prehrane izbacila je i Branka Brokulu, plišanog lika oko kojeg se posljednjih dana priča i na društvenim mrežama. Čini se da se osmišljeni lik s tim “imenom i prezimenom” već našao u jednoj kampanji za promicanje zdrave prehrane, a autori su – ni manje ni više nego djeca, učenici  Škole za odgoj i obrazovanje Pula i Gimnazije Pula.

Danas se Brokula Branko nalazi u reklami Konzuma. Voditelj radionice za djecu u kojoj je nastao ovaj simpatični crtani lik je Vjeran Juhas koji je i član Udruge za promociju vizualnih i audio komunikacija Mrkli Mrak. On je na Facebooku objavio:

“Prije godinu dana u sklopu radionice izrade logotipa – “Od Zelenog vrta Do Zelenog pjata” koju sam vodio s učenicima Škole za odgoj i obrazovanje Pula i Gimnazije Pula osmislili smo zajedno lik Branka Brokule koji je promovirao zdrave prehrambene navike.

Vidi slučajnosti, ove godine se Konzumova plišana brokula isto zove Branko.

Naime opće je poznato da je Branko jedno dosta uobićajeno ime za brokule, šta ne?”

Iako su u komentarima mnogi pozivali na tužbu zbog autorskih prava na ime, poziv Konzumu da napravi zauzvrat dobro djelo, čini se da je ipak bilo pametnije i brže rješenje. Naime škola ima terapijskog psa Cezara koji se nedavno ozlijedio.

“Cezar je nedavno ozbiljno povrijedio koljeno i potrebna mu je što skorija operacija križnih ligamenata. Uz svu dobru volju i volonterski rad veterinarske ambulante, za operativni zahvat i rehabilitaciju potreban je iznos novaca koji je nemoguće osigurati u školskom proračunu”, stoji u pozivu škole za pomoć u potrebnom iznosu od 7.700 kuna.

Konzum se ispričao i pristao na nagodbu

Na kraju, sve je završilo sretno i Branko Brokula će pomoći svom starijem bratu, o čemu je javnost izvijestila Udruga “Zelena Istra”.

“HAPPY END: Branko Brokula spašava psa Cezara! Konzum pristao financirati operaciju terapijskog psa Škole za odgoj i obrazovanje!

Zelena Istra je tijekom 2016. godine provodila projekt ”Od Zelenog vrta do zelenog pjata”, koji se bavio odgojem i obrazovanjem mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane. Udruga je projekt provodila u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula, koju pohađaju učenici s intelektualnim poteškoćama, i pulskom Gimnazijom. U okviru projekta izrađen je Priručnik za osposobljavanje učenika Škole za odgoj i obrazovanje Pula za pomoćna zanimanja u poljoprivredi i ugostiteljstvu, a tijekom projekta učenici su osmislili lik, logo i ime Branka Brokule.

Terapijski pas Cezar kojem je potrebna pomoć / Photo: Facebook

Nedavno je započela Konzumova kampanja “Zdravoljupci” (1) čiji brokula-lik nosi isto ime – Brokula Branko.

Zelena Istra je obavijestila Konzum o podudarnosti, te im predložila da se odazovu na apel Škole za odgoj i obrazovanje Pula upućen putem društvenih mreža za prikupljanje sredstva za operaciju njihovog bolesnog psa Cezara – terapeutskom psu škole i heroju koji pomaže djeci u obavljanju njihovih đačkih obaveza. Cezaru je hitno potrebna operacija ligamenata koljena, za koju Škola nije imala novaca. Konzum je promptno prihvatio prijedlog Zelene Istre i odlučio podmiriti trošak operacije u iznosu od 7.700,00 kn.

Zelena Istra primila je ispriku od Konzuma za sličnost u imenu. Objasnili su kako došlo do odluke o imenu Branko i kako nisu bili upoznati s projektom “Od Zelenog vrta do Zelena pjata”. Plišanac brokula u Hrvatskoj slučajno je dobio ime Branko koje je i svojom dužinom i fonetski, zvonkim konsonantima, izvrsno odgovaralo uz riječ “brokula”.

Zelenoj Istri je neizmjerno drago što je mogla usrećiti učenike Škole za odgoj i obrazovanje Pula i pomoći psu Cezaru, a ovim putem se zahvaljujemo Konzumu na lijepoj gesti.”

D.G.

https://www.facebook.com/UdrugaZelenaIstra/photos/a.116710315069424/2161209253952843/?type=3&theater