FOTO/VIDEO: Jedinstveno iskustvo ronjenja s glavatom želvom

Foto: Marija Oštarić

PAG – Prekrasno iskustvo ronjenja 22-godišnjoj studentici podvodnih znanosti i tehnologija na Sveučilištu u Zadru Mariji Oštarić, nagradilo je prisustvo zaštićene jadranske kornjače glavate želve. A sobzirom da uza se uvijek ima spremnu kameru, ovaj trenutak odlučila je podijeliti s čitateljima našeg portala. 

– Ovaj studij mi je omogućio da bolje upoznam ono što mi je cijeli život tako blizu i meni tako drago. Plavetnilo koje smiruje, sol koja liječi, čarobno Jadransko podmorje te mnoštvo njegovih životnih zajednica. Sve  mi je to iz dana u dan sve bliže, iz aspekta biologije, ekologije, arheologije, geologije. Stečeno teorijsko znanje omogućilo mi je drugačiji pristup svom hobiju, ronjenju.

Zašto ronjenje? Zato što sam s njim odrasla, zato što su otac i majka bili najbolji učitelji na čije „satove“ nikad nisam kasnila, zato što mi ono pruža drugačiju stvarnost. Stvarnost u kojoj te ne muče neplaćeni prekovremeni, gdje te ne dira kašnjenje HEP-ovih uplatnica, gdje ne misliš na ispitne rokove niti na istrošene gume na automobilu. Za mene je to trenutak kada vrijeme stane i pretvara se u jedno neprocjenjivo iskustvo, svaki put iznova jedinstveno.

James Cameron, prvi čovjek koji je uspješno posjetio Marjansku brazdu u Tihom oceanu, rekao je: „Every time you dive, you hope you’ll see something new – some new species. Sometimes the ocean gives you a gift, sometimes it doesn’t.“. Tog „mog“ dana more mi je podarilo neprocjenjivo iskustvo, susret s morskom kornjačom, preciznije glavatom želvom (Caretta caretta). Kao što je vidljivo (u ne baš profesionalno snimljenoj snimci), na samom dnu, možda 10-ak metara od obale, morska kornjača  je našla sebi prigodno mjesto za predah – kaže Oštarić i nastavlja opisivati neobičan događaj.


– Nakon što sam oca koji je ronio nekoliko metara od mene pozvala da je zajedno malo bolje promotrimo, ona je osjetila našu prisutnost i počela se lagano kretati. Tako su nastale fotografije.

– Iako je bila smirena i puna povjerenja prema nama, odlučili smo je samo video i foto dokumentirati te je čim prije pozdraviti. Nismo je željeli uznemiravati ili možda nenamjerno potjerati u dubine koje joj mogu predstavljati opasnost od zaplitanja u ribarske mreže koje, moram naglasiti,  još uvijek na našem području nisu modificirane na način da se onemogući zaplitanje morskih kornjača – prenosi svoje iskustvo Marija Oštarić.

I.B.