Murter dobiva Kuću amfora “Amphorarium”

Photo: Arx Studio

MURTER – U Murteru je predstavljen jedinstven Projekt Posjetiteljsko-interpretacijskog centra “Amphorarium”, koji će uz antičke baštine Murtera predstaviti poljoprivredu, gastronomiju i ronilački turizam.

Posjetiteljsko interpretacijski centar ‘Amphorarium’ odnosno Kuća amfora, projekt vrijedan gotovo 11,5 milijuna kuna koji bi u idućih pet godina trebao biti realiziran u Murteru na lokaciji stare gusterne, predstavljen je u muterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici arhitekt Damir Lasinović iz arhitektonskog studija Arx, predstavnici šibenske tvrtke Kocka d.o.o. koja radi na osmišljavanju muzejskog postava i uređenju interijera te stručni tim koji se sastoji od predstavnika Muzeja grada Šibenika, Sveučilišta u Zadru i Općine Murter-Kornati, piše Šibenski portal.

Centar Amphorarium bit će uređen na mjestu stare gusterne pokraj novog dječjeg vrtića koji bi se uskoro trebao početi graditi, a topografski snimak gusterne početkom godine napravili su članovi planinarskog kluba sv. Mihovil iz Šibenika. Snimak je pokazao kako se stara podzemna gusterna prostire na ukupno 100 metara četvornih i sadrži šest komora. Općina Murter-Kornati već je upisala vlasništvo nad parcelom, što je bio preduvjet za apliciranje na europske fondove, a sam centar zaokružio bi tako priču Arheološkog parka Colentum i Arheološke plaže na kojoj će biti potopljene replike amfora. Nakon što obrastu školjkama, bit će izložene upravo u ‘Amphorariumu’ i biti stavljene na prodaju.

Photo: Arx Studio

Šibenska kreativna agencija Kocka planira ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju koja će kroz osnovnu temu namjene i podrijetla amfore, te podvodnih arheoloških lokaliteta omogućiti interpretaciju murterske gastronomske i općenito turističke priče, a sve kroz medij interaktivne multimedijalne izložbe.

– Na prvom katu bit će polivalentna dvorana s uvodnim filmom koji će ljude usmjeravati i približiti im temu amfore. Drugi dio na katu bit će prostor za stalni postav, dok će se posjetitelji u gusternu spuštati liftom koji vozi sporo i simbolički ih ‘uranja’ pod more, na mjesto brodoloma s nalazom amfora – istaknuo je grafički dizajner Marko Barišić iz Kocke.

Zamisao tima iz kreativne agencije Kocka jest da u gusterni ne bude nikakvih multimedijalnih elemenata.

– U središte gusterne postavit će se maketarski prikaz podvodnog brodoloma s postavljenim amforama onako kako bi se one nalazile na dnu. Cilj je posjetiteljima omogućiti uvid u podvodno nalazište na kakvima danas najčešće nalazimo ovaj nalaz. U prizemlju će biti kušaonica, suvenirnica i nastavak priče o amfori. Najvažnije od svega jest da svaki posjetitelj iz ‘Amphorariuma’ izađe s jasnom vizijom lokaliteta. Četvrta jedinica bit će vanjski prostor sa štandovima na kojima će lokalni OPG-ovi izlagati proizvode – izbrifirao je Barišić okupljene na današnjoj konferenciji, napominjući kako su upravo takvi projekti nukleus razvoja manjih mjesta.

Photo: Arx Studio

Do početka izgradnje Kuće amfora još je dalek put, s obzirom da pred timom koji radi na projektu stoji još i izrada glavnog projekta te ishodovanje svih potrebnih dozvola. Riječ je, inače, o parceli koju je Općina dobila na korištenje, a načelnik Toni Turčinov vjeruje da će tim projektom Murter postati nezaobilazna destinacija na turističkoj karti Hrvatske.

– Ovo neće biti obična građevina, ona će biti povezana sa arheološkom plažom i arheološkim parkom te većinom brodoloma u našoj općini. Otvaranjem Centra unaprijedit ćemo i ronilačku ponudu, a murterski šefovi i gastronomija imat će snažan impuls za daljnji napredak i platformu za prezentaciju jela i proizvoda. Betina i Murter će biti ‘check point’ svakog zaljubljenika u povijest i baštinu, a u sklopu projekta planiramo na veću razinu podići  idiving centre kojima ćemo posjećivati lokalitete pod morem – kazao je Turčinov.

Više pročitajte OVDJE.

Šibenski portal

Vaš komentar