1 min. čitanja

Čovječanstvo nema resursa, na dnu mora znanstvenici traže vrijedne minerale

Čovječanstvo nema resursa, na dnu mora znanstvenici traže vrijedne minerale
Foto: Wikimedia / Ilustracija

Iz sigurnosti svojih istraživačkih brodova znanstvenici proučavaju jednu od posljednjih nepoznanica Zemlje – morsko dno kako bi doznali više o vrijednim mineralima potrebnima za proizvodnju mnogih uređaja koje danas koriste ljudi, među kojima su pametni telefoni.

Znanstvenici norveškog sveučilišta Bergen šalju robote na dubinu od 2500 metara u vode između Norveške i Grenlanda kako bi otkrili ima li tamo rijetkih minerala, prenosi Index.

“Dno oceana uglavnom je neistraženo”, kaže za Reuters znanstvenik Thibaut Barreyre. “Može se reći da znamo više o površini Mjeseca i Marsa koje su snimili sateliti i razni uređaji nego što znamo o vlastitom planetu”.

Traže cink, zlato i bakar

Međunarodni tim koristi tehnologiju uključujući samostalne robote i podmornice kako bi istražio morske dubine u potrazi za cinkom, zlatom i bakrom.

Znanstvenici se nadaju da će istraživanja otkriti zašto neka morska područja imaju minerale a druga ne te kolike su zalihe minerala u dubinama i koliku bi štetu njihovo crpljenje imalo po okoliš.

Novi izvor rijetkih elemenata koji se koriste u proizvodnji ekrana za pametne telefone, magneta, leća za kamere i rtg aparata mogli bi biti vrlo unosni. No to nije tako jednostavno, kaže Barreyre.

“Neki su dijelovi oceana bogati zlatom, bakrom, cinkom i drugim rijetkim mineralima a u drugima nema ničega. I to je razlog zbog kojeg je važno da mi znanstvenici to razumijemo”, dodaje on.

Tim koji je prošle godine započeo s istraživanjima provest će u tom projektu sljedećih pet godina.

Index

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.