Srušen stoljetni rekord u Splitu: Zabilježena najjača rujanska bura u 100 godina!

Foto: Screenshot/Youtube

SPLIT – Kad ispod Velebita puše bura s udarima preko 150 km/h, onda to i nije neka vijest. No kada se u rujnu u Splitu dogodi bura čiji udari na službenoj meteorološkoj postaji DHMZ-a prelaze spomenutu vrijednost onda je to događaj vrijedan pažnje.

Prolazak hladne fronte preko Jadrana cijelom je području donio pad temperature zraka, nešto kiše, ali i snažnu buru. Prilično van svih prognostičkih modela u Splitu je izmjeren službeni udar bure od orkanskih 155 km/h!

To je službeno najjači udar bure ili nekog drugog vjetra ikada izmjeren u rujnu, a čak se radi i jednom od dvadesetak najjačih udara od početka službenih meteoroloških mjerenja, piše Dalmacija danas.

S obzirom na brzinu bure u gradu pod Marjanu, ne čudi da je vjetar tijekom dana načinio dosta štete. Apsolutni rekord ostaje onaj iz 14. studenog 2004. godine (ciklona Dorothy) – kada je bura imala udare do 48,5 m/s, odnosno 174,6 km/h. Vjetrovit je bilo i drugdje u Dalmaciji. Tako su u Makarskoj izmjereni udari do 140 km/h, Hvaru 115 km/h, Dubrovniku 104 km/h…

Dio atmosfere u Kaštelanskom zaljevu snimljenu iz splitske Lore pogledajte u videu:

Dalmacija danas