Svjedoci otkrivaju mogući uzrok velikog požara na Pelješcu

Foto: Vatrogasci - Oni su naši Heroji/Facebook / Ilustracija

OREBIĆ – Uzrok požara još uvijek nije službeno utvrđen. Međutim, iz dvaju različitih izvora dolaze informacije kako su požar uzrokovale puknute električne žice s dalekovoda.

Orebićanka Ana koja živi u centru za Index je ispričala što je jutros vidjela.

– Ovo je strašno, užas. Svi smo u panici i bojimo se. Dim je krenuo jutros oko 9. Gledala sam kako je počelo, sve se dogodilo u sekundi. Pale su neke žice od struje iznad Konzuma na ulazu u Orebić, a kako je puhao jak vjetar, to se sve zapalilo u sekundi. Vjetar je prejak i ne prestaje, puše sve jače i jače. Kanaderi su prvi put došli jutros u 9, no nisu mogli gasiti jer je vjetar prejak i veliki su valovi na moru pa ga kanaderi ne mogu ni zahvatiti – rekla je.

Žice dalekovoda lupale jedna o drugu

S druge strane, Marija Mrgudić iz Mokala je za Dubrovački dnevnik ispričala sličnu priču. Smatra kako je do požara došlo zbog žica dalekovoda.

– Ne mogu to tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, ali to je neko moje mišljenje. Neki dan sam prošla tuda i gledala sam te rastegnute žice dalekovoda. Imala sam dojam kako ih rukama mogu uhvatiti. Možda su zbog vjetra lupale jedna o drugu i možda je zbog toga zaiskrilo – prokomentirala je Mrgudić.

U gašenje strašnog požara uključili su se i kanaderi, a tijekom popodneva na Pelješac su počeli dolaziti i vatrogasci iz cijele Hrvatske, pa i iz Zagreba.