Formira se mediteranski uragan koji bi mogao ugroziti živote

Photo: Severe Weather Europe

Nad Jonskim morem razvija se ciklona nalik na tropsku koja bi se do subote mogla pretvoriti u najsnažniji zabilježeni mediteranski uragan, odnosno mediken (medicane) kategorije 2.

Severe Weather Europe na svojoj internetskoj stranici u četvrtak piše da svi modeli potvrđuju rađanje uragana koji bi se mogao formirati krajem četvrtka ili u petak ujutro. Postoji mogućnost da bi na svojoj putanji u subotu mogao udariti u obale Grčke, uključujući i otok Kretu te potom tijekom nedjelje nastaviti prema Egejskom moru i zapadnim obalama Turske, prenosi Index.

Stranica ističe da model Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF) ukazuje na formiranje duboke ciklone u Jonskom moru u subotu te da se on podudara s drugim modelima.

„Točan položaj tek treba definirati, međutim, postoji poprilično opće slaganje da se mediken formira“, piše Severe Weather Europe.

Dodaje da formiranje uragana u Jonskom moru potvrđuju modeli GFS, ECMWF i ARPEGE, s time da posljednji ukazuje na agresivnije i brže vjetrove koji bi se sredinom subotnjeg poslijepodneva približili grčkim obalama.

Mogući i na Jadranu

Mediteranski uragan rijedak je ciklonalni sustav kojeg karakteriziraju oko, topla jezgra i nepostojanje fronti. Uglavnom je kratkog vijeka do oko 48 sati. Za to vrijeme mediteranskim otocima i obalama može donijeti obilne kiše, poplave i grmljavinske oluje. Budući da je Sredozemno more relativno malo i zatvoreno, vjetrovi medikena uobičajeno ne pušu stalnim brzinama većim od 135 km/h, jer nemaju dovoljno morskih površina na kojima bi se hranio i jačao. Iako se nazivaju mediteranskim uraganima, rijetko stvarno dostižu snage i razornost onih na Atlantiku ili na Tihom oceanu.

Mediken nazvan Numa, koji je pogodio Grčku 2017., uzrokovao je velike poplave i odnio 20-ak života.

Ciklona Faust, koja je imala neka obilježja medikena, pogodila je 4. prosinca 2008. godine južnu Dalmaciju, a jedan je zaprijetio Jadranu 2015.

Klimatolozi smatraju da bi se broj medikena mogao povećati s klimatskim promjenama.

Više pročitajte OVDJE.

Nenad Jarić Dauenhauer, Index