KAOS U OREBIĆU Još danas vojska poslana u Ploče, a Tucaković izjavio: “Požar je pod kontrolom”

OREBIĆ – Pelješac se posljednjih dana bori s velikim požarima. Kada se čini da su vatrogasci nadljudskim naporima svladali vatru, bura pomrsi račune i aktivira dijelove požarišta za koja se smatralo da su sanirana. Tako je bilo i tijekom subote, a upravo su zbog bure s požarišta morala biti povučena dva kanadera.

Pomalo u sjeni požara koji povremeni prijete naseljenim područjima drugog najvećeg hrvatskog poluotoka, događa se drama kod Orebića, piše Dalmacija danas. Naime, 25. rujna preko deponija Podvlaštica, koji se nalazi u neposrednoj blizini sela Stankovići, prošla je požarna fronta nakon koje je ovo bivše glavno odlagalište otpada grada Orebića počelo tinjati. Vatra je prodrla u dublje slojeve deponija pa se već danima područja oko njega suočavaju s nesnosnim smradom koji se širi.

Na ovaj se deponij već godinama ne odlaže miješani komunalni otpad, već samo glomazni i građevinski. Radi se o prostoru bivšeg kamenoloma u kojem Tinjajuće deponije već pet dana nitko ne gasi iz jednostavnog razloga – nema tko! Naime, sve cisterne se već danima nalaze na požarištima oko Orebića, a kako se stalno pojavljuje otvoreni plamen, cisterne natapaju ona područja u kojima vatra ima potencijal ugroziti kuće. Kako je i subotu obilježila jaka bura, 13 cisterni je i dalje raspoređeno po kritičnim točkama, a deponij, na žalost okonog stanovništva, nastavlja tinjati.

Više pročitajte na portalu Dalmacija danas.

Photo: Ilustracija/Facebook/Vatrogasci oni su naši heroji

Podsjetimo, u poslijepodnevnim satima iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske stigla je obavijest o premještanju Protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz Benkovca u vojarnu u Pločama. Upit smo poslali glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavki Tucakoviću, koji je između ostalog odgovorio:

– Nisam upoznat sa slanjem vojske u Ploče i ne znam u koju svrhu vojska tamo ide, možda su vježbe u pitanju, no mi ih nismo zvali i vojnici nisu potrebni jer je stanje na terenu pod kontrolom.

PROČITAJTE JOŠ: MORH šalje vojsku u Ploče – Tucaković: “Požari pod kontrolom i o tome ne znamo ništa”