MORH šalje vojsku u Ploče – Tucaković: “Požari pod kontrolom i o tome ne znamo ništa”

Photo: MORH

OREBIĆ – Stanje na požarištima je stabilno, kanader koji je gasio vrhove brda na Pelješcu, vraćen je u zrakoplovnu bazu Zemunik, dok na terenu dežura 80 vatrogasaca. No iako vatrogasci nemaju potrebu za angažmanom dodatnih snaga, pa tako ni vojske, Ministarstvo obrane šalje priopćenje u kojem kopnene snage premještaju iz Benkovca u Ploče. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković o tome ne zna ništa. 

Ministarstvo obrane u priopćenju ističe da je zbog jake bure kanader upućen na gašenje požara na Pelješcu, zbog jakih turbulencija i orkanske bure nisu mogle djelovati te su vraćene u zrakoplovnu bazu u Zemuniku:

“Kopnene snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) izmještene su u subotu, 29. rujna 2018., iz vojarne „Benkovac“ u Benkovcu u vojarnu „116 brigade HV“ u Pločama i stavljene u pripravnost te će se angažirati na požarištu kod Orebića na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sukladno stanju na požarištu”, dodaje se između ostalog u priopćenju MORH-a.

Photo: HRZ/ M. Filipović-Grčić, S. Trepšić

Vatrogasci: “Mi ih nismo zvali”

S obzirom na aktivaciju vojske, pitali smo glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića što se događa i je li orkanska bura ponovno ugrozila kuće i imovinu?

– Nisam upoznat sa slanjem vojske u Ploče i ne znam u koju svrhu vojska tamo ide, možda su vježbe u pitanju, no mi ih nismo zvali i vojnici nisu potrebni jer je stanje na terenu pod kontrolom – potvrdio je za Morski.hr Tucaković.

– Na požarištu kod Orebića gdje je duga vatrena linija, trenutno je 80 vatrogasaca, no sve je pod kontrolom. Imali smo aktiviranje požara unutar vatrenih otoka, ali tijekom dana to je uspješno sanirano – zaključuje Tucaković.

Iz MORH-a paralelno zaključuju da su uz zračne snage, na ovom požarištu angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske s ukupno 102 pripadnika.

Iako je pohvalan angažman vojske kroz toliko od ministra Damira Krstičevića hvaljen “sustav Domovinske sigurnosti”, čudi stoga da vatrogasne zapovjednike na terenu iz MORH-a nisu upoznali sa slanjem vojske u stanje pripravnosti u potpuno novu vojarnu u Pločama za slučaj potrebe dodatnog angažmana na požarištima.

D.G.