Helikopter u potpori zemaljskim snagama na požarištu kod Orebića

Foto: HRZ i PZO/ F. Petrinjak

OREBIĆ – Posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava PP NOS OS RH angažirana u potpori prevoženja jednog vatrogasca i spremnika vode tzv „kruški“, izvještava Ministarstvo obrane.

Letačka posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) angažirana je u nedjelju, 30. rujna 2018., u potpori prevoženja jednog vatrogasca i spremnika vode tzv „kruški“ s nogometnog igrališta u Orebiću do nepristupačnih područja na požarištu kod Orebića na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Iz MORH-a podsjećaju da su tijekom jučerašnjeg popodneva, kopnene snage PP NOS OS RH izmještene iz vojarne “Benkovac” u Benkovcu u vojarnu “116 brigade HV-a” u Pločama i stavljene u pripravnost te će se angažirati sukladno stanju na požarištima na jugu Hrvatske.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja), zračne snage su, zaključno s 28. rujna 2018., sudjelovale u gašenju 75 požara (22 u Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj, 18 u Šibensko-kninskoj, 12 u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), pri čemu su ostvarile 2.166 letova, oko 475 sati naleta, izbacile oko 10 000 tona vode, utrošile 2538 litara pjenila te su helikopterima Mi-8 MTV prevezle 114 vatrogasca i vojnika te 12 tona tereta do požarišta, stoji u priopćenju iz MORH-a.

I.B.