DRUŠTVO 20000 MILJA: Desetodnevni pohod na Silbu

Photo: NP Mljet

SILBA – Brojni hrvatski otoci često su glavna mjesta aktivnosti Društva istraživača mora – 20000 milja. Te nakon  Mljeta, Lastova i Dugog otoka u ove jesenske dane sele se na Silbu! Ova udruga iz Zadra koja okuplja mlade i ambiciozne znanstvenike i edukatore koji rade na i za očuvanje morskog ekosustava na Silbu unazad nekoliko godina dolaze i zajedno s brojnim partnerima, prijateljima, volonterima sa Silbe i šire te ulažu svoje znanje u ostvarenje prekrasne ideje – razvitak održivog otoka, na primjeru Silbe!

Motivacija za „izlet“ Društva 20000 milja upravo sada na Silbu su obilježavanje World Clean Up dana 15.9., Međunarodnog dana obale 25.9., Međunarodnog dana zaštite životinja 4.10. i zaštite staništa 6.10. U desetodnevnom boravljenju na Silbi, zajedno su s volonterima i lokalnom zajednicom očistili plažu u uvali Lojišće na Silbi. Plaža koja, zbog ekspozicije na jug, trpi veliko zagađenje naplavnim otpadom, pogotovo plastikom. No začudo, plažu su zatekli u relativno čistom stanju, no nažalost, šumski prostor iza plaže skrivao je gomilu smeća. Pretpostavka je da posjetitelji ove plaže u jeku turističke sezone naizgled „počiste“ plažu, prebacivajući otpad samo „malo dalje od očiju, malo dalje od srca“. „U nedostatku infrastrukture koja bi mogla poslužiti za prikupljanje otpada, turisti se vjerojatno odlučuju na takav potez. No i to će se dogodine, nadamo se, promjeniti!“ – kažu članovi Društva 20000 milja koji već imaju planove za pilot projekt koji bi ovaj problem rješio.

Photo: Facebook / SEA Silba Environment Art

– Jedino kako možemo napraviti nešto dobro za očuvanje morskog ekosustava i dobrobit Silbe je kroz zajedništvo i partnerstvo– napominju članovi Društva kada spominju partnere i prijatelje na Silbi: Društvo za zaštitu kulturne i prirodne baštine Silba, Silba Vibra i Pokret otoka. U sklopu akcije čišćenja prikupljeno je više od 40 vreća otpada, od čega je na kopnu to pretežno bila plastika u stanju raspadanja, a u podmorju automobilske gume i staklo. Također je svih 50 metara plaže podvrgnuto monitoringu čiji se sadržaj još uvijek analizira. Za sada podaci pokazuju velik udio alata za ribolov i udičarenje, dok često najbrojniji objekt na gradskim plažama – opušci – su zabilježeni u jako malim brojkama. Monitoring se provodi prema protokolu koji se koristi za cijeli Mediteran (DeFishGear protokolu) u svrhu klasifikacije i kvantificiranja različitih tipova naplavnog otpada.

Photo: TZ Silba

Preostalo vrijeme Društvo 20000 milja zajedno s udrugom BIUS – udruga studenata biologije iz Zagreba koristi za istraživanje podmorja te popisivanje važnih i invazivnih vrste te morska staništa kako bi se obnovila biološka baza podataka o Silbanskim grebenima – području od iznimne biološe važnosti uvršteno u ekološku mrežu Natura 20000. Uz istraživačke aktivnosti kojima se bave posljednjih nekoliko godina bave na Silbi, Društvo 20000 milja je neke od njih zabilježilo i fotoaparatom. Zanimljive organizme, važna staništa ali i ugroze koje im prijete – sve te detalje izložit će u još jednoj aktivnosti na Silbi – na izložbi fotografija pod nazivom „Svjetlo i tama na morskom putu“ 6. listopada na Silbi.

Barbara Čolić

PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Udružena bitka za spašavanje Mljeta – Iz jedne uvale prikupljene 84 vreće otpada!