FOTO/VIDEO Usred dana prazne fekalije ispred riva, a gdje su inspekcije?

Photo: Čitatelji/Screenshot

TKON/VIS – Iako je ljeto za nama, potreba za pražnjenjem fekalija ravno u more – izgleda da nije. Kako nam javljaju čitatelji, nereda po tom pitanju ima toliko da je teško izdvojiti gadljiviju priču za objavu, a posebno brine što uredno plaćeni inspektori nisu na terenu.

Ističu se priče iz Tkona i Visa nažalost s jednim bitnim razlogom – radi se o domaćim ljudima koji na potpuno neprimjeren i ogavan način fekalije krcaju ravno ispred rive. Usred bijela dana, naočigled sviju i unatoč tome što ih snimaju! Toliko su naime sigurni da im organi reda ove države neće napraviti apsolutno ništa.

TKON – Cisterna za pražnjenje fekalija prazni direktno u more

Čitatelj u Facebook grupi “Zaustavimo devastaciju Jadrana” šalje fotografiju cisterne koja prazni fekalije iz nečije septičke jame ravno u more.  U  Tkonu na rivi uz pristanište, gdje će netom poslije pristići brod s putnicima iz Biograda, a djeca će se par sati nakon toga ovdje i kupati.

Ili nije pretjerano bistar, ili mu je vrlo jasno što radi ali ne brine za posljedice jer je preko cijelog kamiona još napisao i svoj broj mobitela.

– Ovo i još puno drugih sličnih stvari je uredno prijavljeno nadležnim tijelima ali naravno da su rezultati i bilo kakva reakcija izostali. Ovdje vidimo kako lik iskrcava punu cisternu govana na sred trajektne luke i to po danjem svjetlu u špici sezone! Siguran je da mu neće nitko ništa, i pitanje je koliko dugo to već radi – potvrđuje nam administrator grupe Damir Jerkov.

VEZANI SADRŽAJ: Direktor komunalne ustanove tvrdi: Nije bilo pražnjenja fekalija u more na sred rive u Tkonu

VIS – Kapetan prazni fekalije i tvrdi da to dolazi s rive?

Druga situacija događa se u Viškoj luci. Svjedok tvrdi da su iz mini kruzera izbačene fekalne vode naočigled sviju. Cijeli događaj, kao i naziv broda snima Krešimir Dakulović i sve objavljuje na svom Facebook profilu. Objavu prenosimo u cijelosti:

Kako nam Melody ispušta govna u portu…

Kapetan me lakonski uvjeravao da to ne ispuštaju oni već to tu izlazi na rivi.
I da govna stvarno izlaze i na samoj rivi, iako će se lokalni političari hvaliti kako su riješili kanalizaciju.

Izlaze li govanca iz rive ili iz kruzera koji se prodaje za trabakula zvanoga Melody procijenite sami na temelju snimaka.

O trabakulima koji su postali mali kruzeri koji siluju lokalnu sredinu pomoću lučke uprave, čak i da snažno ne želim, uskoro ću morati početi često pisati.

Ipak nam cijelo ljeto zauzimaju za jeftine pare veliki dio rive, od ove godine to čak čine na način koji vjerojatno nije legalan zauzimajući i nautički dio rive, a ne samo operativni koji je zakonski njima namjenjen. Treba li spomenuti da se lokalni prevoznici putnika gužvaju poput sardina, dok se veći dio prostora na rivi, koji bi po užancama i zdravoj lokalnoj pameti, trebao biti prvenstveno na korist lokalnom stanovništvu i njegovom, a ne van otočkom, poduzetništvu.

Cijena na nautičkom djelu je znatno veća, jedan “trabakul” prepun gostiju zauzima rive kao desetak jedrilica, a plaća samo kao jedna od njih. Čisto pogodovanje i renta ostvarena županijskom centralizacijom upravljanja lukama, sveukupna turistička korist lokalne zajednice suprostavljena je profitima trabakulaša koji su u prirodi mini kruzeri. Oni starih drvenih, koje je donekle i imalo smisla štitit, odavno su u manjini, ovo su kruzeri koji nose uobičajene probleme. Nude gostima sve, od smještaja do hrane, isti mjestom samo prošeću kupujući đinđe, njihova potrošnja je minimalna.
Osim što nautički dio ostaje bez novca, dobiva goste koji neće ništa potrošiti, za razliku od većine onih sa jedrilica koji odlaze u lokalne restorane.

Građani visa, ako vas već i ne svrbe pare koje bi se trebale saliti u lokalni proračun svakako će vas povremeno svrbiti koža. Ovo se dešava čitavo ljeto….a većina višana se čitavo ljeto kupa u uvali svetoga Jurja koju trabakulaši redovito oplemenjuju ljudskim izmetom, doslovno”,  piše Dakulović.

Svakako će biti zanimljivo čuti odgovor relevantnih inspekcija koje građani sve češće prozivaju u kontekstu slabe ili nikakve kontrole zaštite Jadrana od zagađenja.

D.G.