Obnova valobrana Kaše u staroj dubrovačkoj luci

Foto: Wikimedia

DUBROVNIK – Onova valobrana Kaše u staroj dubrovačkoj luci, tema je sastanka dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića sa suradnicima. Naime, valobran Kaše kao dio fortifikacijskog sustava stare gradske jezgre uslijed proteka vremena te ratnih razaranja u iznimno je lošem stanju.

S obzirom da trenutno ne postoje programi bilo u europskim fondovima bilo u okviru mogućnosti Županije i nadležnog Ministarstva, Društvo prijatelja dubrovačke starine iskazalo je spremnost financirati ovaj iznimno značajan projekt za Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Kako je istaknuo predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić, valobran Kaše iznimno je značajan za samo Društvo s obzirom da predstavlja dosad gotovo jedini neobnovljeni dio fortifikacijskog sustava stare gradske jezgre.
Također s obzirom na iznimnu složenost ovog projekta u planu je tijekom ove godine izraditi procjenu sanacije dubinskim snimanjem cjelovitog valobrana, kako bi ista poslužila odabiru najsvrsishodnijeg projekta obnove te načina izvedbe.

Župan je naglasio da je valobran Kaše izuzetno značajan dio lučkog područja gradske luke kao luke otvorene za javni promet, a koja je u nadležnosti Županijske lučke uprave te da je potrebno žurno pristupiti sanaciji istog. Također s obzirom na trenutnu nedostupnost financiranja putem europskih fondova te sam karakter valobrana kao dijela fortifikacijskog sustava u javnoj namjeni, župan je zahvalio Društvu na prihvaćanju financiranja ovog projekta.

Predstavnici Društva upoznali su župana također s više od tridesetak projekata koji se trenutno provode u okviru plana i programa Društva, a koji čine iznimno važan doprinos očuvanju kulturne baštine te njenom stavljanju u funkciju u današnjem vremenu.

D.G.