CRNOGORCI OBJAVILI: Prva naftna bušotina u Jadranu krajem 2019.

PODGORICA – Crna Gora planira prvu naftnu bušotinu pustiti u pogon krajem 2019. godine, dok će prvi brod za seizmička istraživanja nafte i plina uploviti u crnogorske vode već 1. studenog 2018. godine izjavio je za Televiziju Crne Gore ravnatelj Uprave za ugljovodonike u toj zemlji, Vladan Dubljević.

– Koncesionari već plaćaju državi naknadu od oko milijun i pol godišnje, a pravi profit Crnu Goru čeka tek pronalaskom nafte i gasa, tvrdi Dubljević.

Istraživanja u prethodnom stoljeću pokazala su da nafte i plina ima. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koje su smještene u depou Uprave za ugljikovodike i pažljivo se čuvaju.

Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gdje se nalazi, pokazat će ozbiljna istraživanja kojima su otvorena vrata, prije tri godine, raspisivanjem prvog natječaja. Za uspostavljanje čvrste zakonske osnove, crnogorsko Ministarstvo ekonomije je koristilo iskustvo Norvežana, čija je zemlja peta u svijetu po izvozu nafte na čemu zarađuju oko 40 milijardi dolara godišnje.

Na natječaj su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor Vlada je potpisala s talijansko-ruskim konzorcijem Eni-Novatek u rujnu 2016.

Drugi ugovor sklopljen je s grčkom kompanijom Energean Oil and Gas, koja je prošle godine objavila izvještaj nezavisnog procjenitelja „Competent Persons Report – CPR“ u kojem se tvrdi da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika plina i 144 milijuna kubika tekućih resursa, što je oko 438 milijuna barela nafte.

Eksploatacijska polja u Crnoj Gori

Podaci su se odnosili na 330 četvornih kilometara kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju.

– To su samo grube procjene na bazi rezultata istraživanja u okolnom prostoru i bušenja i eksploatacije u okolnom prostoru albanskog podmorja, hrvatskog i talijanskog – kaže Branislav Glavatović, inženjer geofizike.

Uplovljavanje prvog broda za seizmička istraživanja, koja će takve analize potvrditi ili demantirati, očekuje se prvog studenog, a prva bušotina je planirana krajem 2019.

– Onog trenutka kada krene proizvodnja, mi dijelimo taj profit i mi smo definirali naš sustav tako da će on biti zasnovan na koncesijskoj nadoknadi plus posebnom porezu na profit. Podjela na 42 – 58 posto u korist države Crne Gore – naveo je Vladan Dubljević, ravnatelj Uprave za ugljikovodike.

Uprava za ugljikovodike i Vlada pripremaju se za raspisivanje drugog natječaja. Za razliku od prethodnog, na koji su se prijavile naftne kompanije, koje će osim istraživanja moći i prerađivati i prodavati plin i naftu, idući natječaj namijenjen je samo onima koji će suvremenim tehnologijama precizno utvrditi da li i koliko crnog zlata ima u crnogorskom podmorju u područjima koja su još neistražena.

– Kad se dobiju ti rezultati podaci će biti ponuđeni naftnim kompanijama, a mi ćemo kao država s geo-fizičkim kompanijama podijeliti profit od toga. Oni će izvršiti procjenu tog prostora i ako nađemo potencijalno novi prostor u kojem ima nafte i plina, mi ćemo raspisati novi natječaj – naveo je Dubljević.

RTCG