3 min. čitanja

TITANIK SE RASPADA Ostaje mu još 20 godina, prodaju se posljednje karte za posjet olupini

TITANIK SE RASPADA Ostaje mu još 20 godina, prodaju se posljednje karte za posjet olupini
Photo: Wikimedia

Dubokomorske bakterije brzo proždiru Titanik i pretpostavlja se da će biti očuvan kao olupina još samo 20 godina. Jedva tvrtka nudi ulaznice za jednu od posljednjih posjeta i posljednjih prilika da se izmjeri razmjer propadanja legendarnog Titanika, piše BBC.

San jedne djevojčice

Priča započinje s Renatom Rojas, koja je još kao djevojčica s ocem išla roniti u more. Kad je imala samo pet godina, ronila je s ocem koji joj je skrenuo pažnju na potopljenu olupinu aviona – i u tom je trenutku otkrila vječnu ljubav prema moru. Uskoro, u 2019. godini, nakon što je cijeli život ronila i štedjela, Rojas će ispuniti svoj najveći san i posjetiti olupinu Titanika.

A ovo joj je zaista možda i posljednja prilika da taj san ostvari jer bakterije koje uzrokuju biološku koroziju te potpomažu pojavljivanje hrđe ubrzano proždiru Titanik, prenosi Index. Stručnjaci pretpostavljaju da će olupina opstati još samo dvadesetak godina, što znači da će Rojas, zajedno sa svojim suputnicima i skupinom stručnjaka, biti prvi posjetitelj olupini od 2005. godine, ali će se vjerojatno ubrajati i među zadnje posjetioce olupini Titanika.

Ova je ekspedicija dakako komercijalna, ali ima i znanstvenu svrhu. Putnici će pomagati znanstvenicima i koristiti 3D modeliranje kako bi analizirali i očuvali Titanik za buduće generacije.

Photo: Yourube/Screenshot

Zašto olupina propada

Titanik leži pod morem od 1912. godine i otad ga proždiru bakterije, ostavljajući za sobom krhke formacije hrđe koje sliče na inje. Kad je istraživač Robert Ballard sa svojom ekipom otkrio brod 1985. godine, to je „inje od hrđe“ već dominiralo cijelom olupinom. Bakterije dnevno konzumiraju oko 180 kilograma broda, zbog čega znanstvenici pretpostavljaju da više nema mnogo vremena za istraživanje ili posjet olupini.

Privatna tvrtka OceanGate koristi svoju malu flotu podmornica kako bi istražila oceane oko Sjeverne Amerike. Krajem srpnja 2019. godine organizirat će istraživačko-turističku misiju u trajanju od 11 dana kako bi posjetili olupinu Titanika, a upravo će u njoj sudjelovati i Rojas. Putnici, koje nazivaju „specijalistima“, pažljivo su odabrane osobe koje su fizički i mentalno spremne izdržati 11 dana u skučenom prostoru duboko pod morem.

Putnici će pomagati timu znanstvenika s opremom i snimanjem olupine, a karta za ovo putovanje iznosi 105.129 dolara, koliko bi stajala i karta za putovanje Titanikom u prvom razredu, naravno cjenovno prilagođena zbog inflacije.

Photo: Wikimedia

Kontroverze oko posjete olupini Titanika

Sve od njegova otkrića, posjete Titaniku upletene su u razne kontroverze. Ballard, koji je olupinu otkrio, i njegova francuska posada počeli su raspravljati o pravu pristupa olupini ni 24 sata nakon izrona još 1985. godine. Sve je to dovelo do međunarodnog sporazuma kojim se svima zabranjuje pristup olupini, ali Francuzi su ga odmah počeli kršiti. Sve od tada, francuska, britanska, američka i kanadska vlada su u sukobu s privatnim osobama i tvrtkama, poput OceanGatea, koje žele posjetiti Titanik.

David Conncanon, voditelj ekspedicije i odvjetnik OceanGatea, pojasnio je da se radi samo o kontroli – o tome tko ima pravo istraživati, vaditi artefakte, snimati i slično. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) smatra da su posjete Titaniku, čak i one znanstvene prirode, smetnja i narušavanje statusa podvodne kulturne baštine te preporuča da se ne provode. No, na sreću tvrtke OceanGate, NOAA nije najstroža u provođenju svojih preporuka te često nema pravnih posljedica za one koji ipak posjete olupinu.

Unatoč tome što se oglušuju na ova pravila NOAA-e, OceanGate ipak želi neka ispoštovati. Glavni je cilj ove ekspedicije koristiti tehnologiju 3D mapiranja kako bi se,  prvi put u deset godina, prikazala cijela olupina. U ovom prvom zaronu planiraju detaljno snimiti cijeli pramac i krmu. „Trebat će nam godine da snimimo cjelokupnu unutrašnjost“, izjavio je Mark Bauman, direktor OceanGatea.

Za vrijeme cijele ekspedicije, podmornica će više puta obilaziti olupinu, a dobivene će snimke i 3D modeli biti stavljeni na raspolaganje znanstvenicima koji ih žele koristiti u svojim radovima, kao i za obrazovne svrhe kroz tvrtkinu neprofitnu organizaciju, OceanGate Foundation. Za sve ostale zainteresirane osobe, plan je izraditi razne modele koji se mogu koristiti u aplikacijama za virtualnu stvarnost ili video igricama, kako bi ljudi iz svojih trosjeda mogli zaroniti podmornicom i sami istražiti olupinu Titanika, zaključuje BBC.

BBC, Index

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.