Photo: Morski.hr

Danas slavimo Dan neovisnosti, koji se kao državni blagdan obilježava u znak sjećanja na dan kad je Sabor Republike Hrvatske donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), u čijem je sastavu naša zemlja dotad egzistirala kao jedna od šest federalnih jedinica.

Istoga dana odluku o napuštanju Jugoslavije donijela je i Slovenija.

Kako se navodi na službenim stranicama Hrvatskog sabora, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska donijela je odluku da više ne smatra legitimnim i legalnim ijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim ijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji, piše tportal.

Odluku o raskidu s Jugoslavijom pročitao je HDZ-ov Vladimir Šeks, tadašnji potpredsjednik Sabora, jedan od rijetkih političara iz toga vremena koji su još uvijek aktivni.

‘Republike Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida sve državnopravne sveze na temelju kojih je s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ’, objavio je Vladimir Šeks svijetu odluku hrvatskog naroda s govornice pred okupljenim sabornicima, u atmosferi koja je mirisala na rat.

Svima je tada već bilo jasno da će se Hrvatska za slobodu i neovisnost, nažalost, morati krvavo izboriti. No vratimo se objavi odluke o neovisnosti, koju je pročitao potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske. Naime, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan dobio je hitan poziv od predsjednika Franje Tuđmana da dođe na Pantovčak pa je čast da pročita odluku pripala Šeksu.

Iako je odigrao centralnu ulogu u događanjima 8. listopada 1991. godine, Šeks smatra da taj datum ne bi trebao biti nacionalni blagdan, kako ni onaj 25. lipnja. HDZ-ovac je više puta izjavio da bi se državnost i neovisnost trebali objediniti i slaviti 30. svibnja, kako što se slavilo do 2002. godine, kada je SDP-ova vlast promijenila datume obilježavanja blagdana.

Odluka od 8. listopada 1991. godine značajna je jer je donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Za hrvatske dužnosnike, kao što je prvi predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan više puta kazao, već tada Jugoslavija nije postojala. Upravo toga 25. lipnja stoga slavimo Dan državnosti.

Odluka o proglašenju neovisnosti odgođena je na tri mjeseca na zahtjevEuropske zajednice, a na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja, kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. No u međuvremenu se stanje na terenu samo pogoršalo i počela je otvorena agresija JNA i pobunjenih Srba na Hrvatsku.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikomFranjom Tuđmanom, koje je za dlaku izbjeglo smrt.

tportal