POSLJEDICE POŽARA NA PELJEŠCU Tone mulja i kamenja zatrpalo cestu

Photo: Ivica Trojanović / Facebook

OREBIĆ – U kasnim popodnevnim satima nedjelje olujni kumulonimbus razvio se iznad Pelješca, donoseći dijelovima ovog poluotoka obilnu kišu, pljuskove i grmljavinu. Kako velike količine oborina u kratko vrijeme pale na područjima koja je opustošio nedavni katastrofalni požar, nastale su bujične poplave pune blata, kamenja, pepela, granja i drveća.

Hrvatske ceste su prije akcije čišćenja stavile prometne znakove upozorenja, a na teren su prvi izašli vatrogasci DVD-a Orebić.

– Najviše je zemlje nanijelo na istočnim prilazima Orebiću. Radi se o predjelu Dubravica. Upravo je tamo najviše kiše palo. Bujica je stigla kroz korito starog potoka. Izbacila je 10 kubika crnog blata, kamenja i zemlje na lokalnu prometnicu. Cesta je bila potpuno neprohodna, a već u nedjelju navečer na teren je izašlo lokalno komunalno društvo – rekao je za portal Dalmacija danas Ivica Trojanović iz Orebića.

Oborine su na Pelješcu bile vrlo neravnomjerno raspoređene. Ponegdje su pale tek zanemarive količine oborina, a ponegdje i preko 50 litara po kvadratnom metru. Inače, sinoćnji scenarij samo je nagovještaj onoga što će na Pelješac donijeti sljedeće obilnije oborine.

Dalmacija danas