DUGI OTOK – Sjedište zapovjedništva “Jug” vojne vježbe “Velebit 18 – združena snaga”

Photo: MORH/T. Brandt

DUGI OTOK – Uzbunjivanjem postrojbi Hrvatske vojske u utorak, 9. listopada 2018. počela je završna faza priprema za vojnu vježbu Oružanih snaga RH Velebit 18 – združena snaga.
Nakon uzbunjivanja provest će se razmještaj postrojbi i sredstava u područja gdje će se provoditi vježba, a s radom počinju i zapovjedna mjesta zapovjedništava snaga koje sudjeluju u vježbi.
Naime, sva zapovjedništva koja sudjeluju u vježbi od danas su funkcionalna i operativna – Zapovjedništvo operacije „Združena snaga“ u Udbini te Zapovjedništvo „Sjever“ u Slunju i Zapovjedništvo „Jug“ na Dugom otoku, kao i podređena taktička zapovjedništva. Također, pojačane su mjere pripravnosti i zaštite snaga na svim lokacijama i u svim postrojbama Oružanih snaga RH, napose onima koje sudjeluju u vježbi.
Počelo je i razmještanje dijela snaga u područja aktivnosti u vježbi. Narastanje snaga trajati će do petka, 12. listopada, a u subotu, 13. listopada u ranim jutarnjim satima vježba Velebit 18 – združena snaga počinje punim intenzitetom i trajat će neprekidno 72 sata.
 
Photo: MORH/T. Brandt

– Ova vježba jedna je od najsloženijih koju smo u našoj povijesti mogli organizirati. Cilj vježbe je provjera spremnosti Hrvatske vojske za našu temeljnu zadaću, a to je obrana domovine. Iako se radi o velikim manevrima i pokretima snaga, sve naše aktivnosti ni u kojem segmentu neće utjecati na redovan život građana Republike Hrvatske – izjavio je zapovjednik vježbe viceadmiral Robert Hranj, 

 
Vježbom će se provjeriti sposobnosti usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti iz različitih organizacijskih cjelina Oružanih snaga RH pri stvaranju željenih učinaka i ostvarenja zadanih ciljeva.
Velebit 18 – združena snaga sveobuhvatna je, združena intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske. To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, koji će se provesti od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata na vojnim lokacijama širom Republike Hrvatske.
Na vježbi će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH, priopćilo je Ministarstvo obrane.
I.B.
Vaš komentar