ISPLOVIO S BRODICOM I NESTAO: U tijeku potraga za ribarom u splitskom akvatoriju

Photo: Facebook/Čitatelj

SPLIT – Službenici Lučke kapetanije Split predvode intenzivnu i složenu pomorsku potragu u Splitskom akvatoriju za nestalim muškarcem.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinira više raspoloživih spasilačkih jedinica u pomorskoj, kopnenoj i zračnoj akciji traganja prema nestalom P.S., u šezdesetim godinama života, Hrvatski državljanin, čiji nestanak je jutros, 9. listopada u 11.50h, službenicima LK Split prijavio njegov nećak.

Prema službenim podatcima LK Split i MRCC Rijeka, nestali muškarac vlastitom je brodicom Hrvatske luke upisa, tipa ‘Gradac’ i dužine 5,80 metara sa kabinom te ugrađenim pogonskim strojem snage 6,62 kW, isplovio u ribanje jučer, 8. listopada u 16.30h, a područje potrage intenzivirano je u zapadnom dijelu arhipelaga otoka Šolte, neposredno uz otočić Radula, gdje su ranije danas službenici Lučke ispostave Milna i Lučke ispostave Trogir, u 12.10h slijedom zaprimljene dojave očevidaca, pronašli brodicu nestaloga.

U potražnu akciju su, uz službenike Splitske kapetanije i pripadajućih ispostava angažirani službenici Pomorske policije Split i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS Split), koji  obavljaju kopnenu potragu u području traganja, dok su u koordinaciji sa MRCC Rijeka, u uže područje potrage HGSS Split angažirali vlastito plovilo sa timom ronilaca, koji obavljaju podmorsku potragu. Ranije danas je MRCC Rijeka u suradnji sa Obalnom stražom RH u potražnu akciju angažirala i jedan helikopter, kojim se obavlja zračna potraga, a o nestanku Hrvatskog državljanina upućuje se i obavijest svim sudionicima u pomorskom prometu, u području traganja, posredstvom Obalne radio postaje, ORP Splitradio.

Vremenske prilike u vremenu isplovljavanja nestalog i tijekom današnjeg dana vrlo su povoljne, more je mirmo, nema vjetra i vidljivost je do 20 km, dok je prosječna temperatura mora u području potrage oko 20 stupnjeva celzijevih, stoji u priopćenju Ministarstva mora.

Traži ga obitelj

U traganje se uključila i obitetelj, pa je tako nećak nestalog na Facebooku napisao:

“Molim sve za pomoć!!!
Jučer u 16 sati se uputio iz segeta…
Inače mu je pošta bilo Stipanska i podine..
Tu bi uvjek lovio ribu…
Brod sam pronašao u 7 sati ujutro napušten i nasukan..
Strica nije bilo u njemu
Brod je ugašen nije ukopčan sve je uredno!!
Al njega nema u brodu!!
Nema sidra i konopa!!
Prepostavljamo da je upao u more..
Svi koji nam mogu pomoći molimo da nam se pridruže!!
Ronioci svi ste dobrodošli
Cilj nam je naći Petra..
Hvala vam svima šta tragate
Od obitelji Stričević”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2326337647393966&id=100000532611099&set=a.437846566243093&source=57

D.G.