MINISTARSTVO MORA: “U postupku žuran remont brodova za traganje i spašavanje”

Photo: Brodosplit

O stanju brodova za traganje i spašavanje “Pojišan” i “Šibenik”, oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Iz Ministarstva su proslijedili odgovor na medijske napise koje je prenio i Morski.hr. 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je naložilo obavljanje inspekcijskog nadzora na svim brodovima lučkih kapetanija. Do danas su obavljeni inspekcijski nadzori na brodovima Pojišan i Šibenik, a kroz ovaj tjedan će biti obavljen inspekcijski nadzor na m/b Danče i sljedeći tjedan na m/b Vid.

Kroz listopad kompletan remont

Po zaprimanju izvješća o učenim nedostatcima na m/b Pojišan, koji je sastavila ovlaštena pravna osoba, pokrenuti su postupci za njihovo otklanjanje te su zatražene ponude za otklanjanje onih nedostataka koji se trebaju i mogu žurno otkloniti. Kako su prema godišnjem planu redovnog održavanja svih plovnih objekta lučkih kapetanija, kroz mjesec listopad planirani remonti brodova Danče, Šibenik i Pojišan, isti će biti upućeni u brodogradilište koje je temeljem provedenog postupka javne nabave već izabrano ili će biti izabrano u narednim danima.  Tijekom radova u brodogradilištu otklonit će se i preostali uočeni nedostatci. Na m/b Vid je ranije ove godine obavljen redovni remont.

Photo: Wikimedia

Četiri broda obavila 49 akcija traganja i spašavanja 

Redovito održavanje svih brodova i brodica lučkih kapetanija planira se odgovarajućom dinamikom tako da se ne naruši opća razina sigurnosti plovidbe na području nadležnosti bilo koje lučke kapetanije. Vodeći računa da se tijekom turističke sezone od strane lučkih kapetanija obavlja najveći broj akcija traganja i spašavanja, kao i inspekcijskih nadzora sigurnosti plovidbe na moru, redovito održavanje flote lučkih kapetanija obavlja se ili prije početka turističke sezone ili nakon što ista završi.

Kao što smo ranije naveli, flotu lučkih kapetanija na moru čine 4 broda i 34 brodice pa se odgovarajućom organizacijom rada i rasporedom plovila osigurava spremnost za pravovremenu intervenciju tijekom cijele godine. Ukoliko se uzme u obzir činjenica da su tijekom 2018. godine 4 broda lučkih kapetanija obavila ukupno 49 akcija traganja i spašavanja, a što čini 8,2% od ukupnog broja akcija (599), jasno je da se u periodu njihova redovitog održavanja cjelokupni sustav može organizirati i provoditi korištenjem preostalih raspoloživih plovnih objekata, stoji u pojašnjenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

PROČITAJTE JOŠ: KATASTROFALNO STANJE BRODOVA Splitskim i šibenskim spasiteljima zabranjeno isplovljavanje!

D.G.