Odbor za ribarstvo usvojio izvješće o maloj plavoj ribi u Jadranu: “Spašeno 10 tisuća radnih mjesta?”

Foto: Morski.hr

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta (PECH) usvojio je izvješće Ruže Tomašić o višegodišnjem planu za malu plavu ribu u Jadranskom moru u utorak 9. listopada

Iz ureda eurozastupnice Tomašić tvrde da je to velika pobjeda za hrvatske ribare jer je Europska komisija željela uvesti sustav kvota, čemu se Tomašić zajedno s domaćim ribarskim sektorom odlučno usprotivila. Usvojeni prijedlog zastupnice Tomašić sastoji se od upravljanja ribolovnim naporom te uvođenja mjera koje će imati za cilj poboljšanje stanja stokova, s posebnim naglaskom na prostornu zaštitu područja na kojima se zadržava riba mlađih godišnjih klasa i zaštitu stokova u periodu mrijesta.

Ovime je značajno promijenjen prijedlog Europske komisije koji bi predstavljao poguban udarac hrvatskom ribarstvu. Naime, o ulovu male plave ribe ovisi cjelokupna hrvatska industrija prerade ribe i uzgoja tuna te je prijedlog Komisije nosio opasnost gašenja 10 tisuća radnih mjesta, a posljedično bi doveo i do poskupljenja proizvodnje te povećanja uvoza ribe, stoji u priopćenju hrvatske eurozastupnice.

Nakon usvajanja na odboru, prijedlog Ruže Tomašić ide na usvajanje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta.

D.G.