Regionalni forum “Unija za Mediteran” o sigurnosti i očuvanju Sredozemlja

Photo: Austin Nell/Unsplash

BARCELONA – Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na 3. regionalnom forumu Unije za Mediteran održanom u Barceloni 8. listopada 2018. godine. Unija za Mediteran je okvir za političku, gospodarsku i kulturnu suradnju između Europske unije i 15 država mediteranskog prostora.

Domaćin Foruma bio je španjolski ministar vanjskih poslova i suradnje Josep Borrell, a Forumom su predsjedali visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i jordanski ministar vanjskih poslova i iseljeništva Ayman Safadi.

Na Regionalnom forumu, koji se u ministarskom formatu održao treći puta, obilježeno je deset godina djelovanja Unije za Mediteran. Sudionici su razgovarali o ostvarenoj suradnji na političkom, gospodarskom i kulturnom polju, koju su zacrtali Planom iz 2017. godine. Svjesni rastuće strateške važnosti mediteranskog područja, koje spaja Europu, Afriku i Aziju, složili su se da se sigurnosnim izazovima na Sredozemlju, koji su sve brojniji, države Unije za Mediteran mogu učinkovito suprotstaviti jedino zajedničkim naporima.

Ministri i visoki predstavnici 43 zemlje sudionice, na sastanku u Barceloni odlučili su pojednostaviti provedbu zajedničkih projekata s ciljem zapošljavanja mladih, bolje ekološke zaštite Mediterana te jačanja gospodarske i trgovinske razmjene između EU-a i država južnog te istočnog Mediterana. Razgovaralo se i o promicanju koordinacije i suradnje po pitanju migracijskih kretanja sredozemnim pravcima te o potrebi jačanja kulturnog dijaloga na Sredozemlju kako bi se učinkovitije suzbili ekstremizam i netolerancija.

Potpredsjednica Vlade Pejčinović Burić među ostalim je istaknula u raspravi da su za Hrvatsku posebno važne teme zaštita Jadrana i Mediterana od devastacije te olakšavanje trgovine na širem mediteranskom području kao i zajednički rad na pronalaženju odgovora na izazove migracija. Na margini Foruma potpredsjednica Vlade održala je i bilateralni sastanak s predsjednicom Euro-mediteranske zaklade Anna Lindh za dijalog među kulturama, Elisabeth Guigou. Ova zaklada, sa sjedištem u Aleksandriji, potiče dijalog među institucijama civilnog društva i toleranciju na širem području Mediterana. Dogovorena je intenzivnija suradnja između Hrvatske i ove zaklade, posebice za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

I.B.