3 min. čitanja

NITKO NEĆE U RIBARE: Nedostaje ih 540, a prijavili se jedan stranac i jedan postolar!

NITKO NEĆE U RIBARE: Nedostaje ih 540, a prijavili se jedan stranac i jedan postolar!
Photo: Boris Kačan

Nitko neće u – ribare! Tako, naime, govore statistike. Jer od potražnje za 540 ribara na brodicama do sada su se javila samo njih dvojica. I to jedan – stranac, a drugi – postolar! Nitko neće imat mokre gaće niti jesti kruh sa sedam kora.

Gordana Igrec

Osim ribara fale i liječnici i operni pjevači, pa i voditelji meditacije. A kako i ne bi kad je sve otišlo iz ribarskih obitelji u doture ili pivat klapske pisme u najmanju ruku, ako ne već u operu, pa onda vanka u bijeli svijet.

Ono malo svita što je ostalo bori se sa morem, burom, plavom ribom i plete mrežu kad nima posla. A ribar plete mrižu svoju koja njemu triba. Dok vrijeme curi i ne ide mu na ruku. Nameti države su veliki, “urod” hirovit, a demografska slika – slabokrvna. Aaaa! Nima dice koja bi se uvatila mriže. Niti za kalafate poć, a kamoli za ribare. Kakvu i koju ćemo ribu ist, ako ne iz našeg mora! Samo tko će je lovit? Odakle ćemo uvozit na puste otoke radnu snagu. A i od kada je ribar biti – radna snaga? To je sveto zanimanje još od Staroga zavjeta, a kamoli ne od Novog zavjeta! Pa, Isuskrsta Gospdina našega sljedili su sve sami ribari. Ne i slučajno. Od pamtivjeka se Mediteran uzdržavao i odolijevao gladi i neimaštini od ribarenja.

Danas su pak došla takva vremena da nitko neće u pastire niti u ribare! A pišu tako i neke novine da su Međimurci nudili posal radnicima iz Uljanika u nekim svojim tvrtkama. Baš lipo i puno plemenito. Samo, tko će kruva dati – ribarima? Tko će ribu dovesti do metropole, ako “baza” zakaže? A ribarstvo je počelo podbacivati. Doći će vrijeme “bonace i mirovanja”, pa će mreže stajati po strani na krpanju i čekati bolje dane. A ribari za bolje dane niti ne znaju. Znadu samo da ih nema dovoljno. Da više ima velikih riba nego malih i da će velike ribe progutati one male. Znadu kakva se igra plete oko njihove struke koja je simbol Dalmacije. Jer nema u Dalmaciji i Istri kuće koja nije imala pretka ribara. A danas se kao srame toga dok bi se trebalo ponositi.

Photo: Youtube/Screenshot

Hrvati posljednji po potrošnji ribe u Europi

Brojke su neumoljive: Hrvati su na posljednjem mjestu po potrošnji ribe u Europi, a ribari nedostaju! Osim toga, cijene goriva za brodice su visoke, a cijene ribe – niske! I raskorak između ponude i potražnje u “Lijepoj našoj” je velik. Niti tko hoće ribu na svojem stolu niti tko više hoće u ribare! Za ribare slabo koga briga, a i Sindikat ribara bije bitku sa vjetrenjačama. Tako se čini.

Nakon svega, ostaje otvoreno pitanje kao otvoreno more: tko će nama doći izvlačiti mrižu plave jadranske ribe? Odakle sve, ne? Ako Dalmacija gubi svoje korijene i nema podmlatka koji će ići u jedno od najčasnijih zanimanja u ljudskom rodu. A to je – ribarsko.

Photo: Morski.hr

O ribanju i ribarskom prigovaranju, za sad toliko. Uostalom, tko će dicu koje u Hrvatskoj nema ubuduće učit uzrečicu za vježbanje slova “r”: Riba, ribi grize rep! Bojim se da danak demografskog deficita, slabog standarda i poremećenog vrijednosnog sustava koji se sažimlje u par riječi: “Kako ćemo – lako ćemo. I sve odmah preko noći, bez truda, znoja i rada” počinje ubirati svoje plodove. A to već izaziva beznađe i depresiju kod običnog puka koja samo hoće “živit i radit”. Kako stvari stoje: od poštenog rada svatko diže ruke i traži život bez muke! Sve je izglednije da će dobrog i opjevanog ribara u doglednoj budućnosti zamijenit ili kompjutor ili robot. Pa, sad ti budi pametan!

Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.