Uspješno provedeno bojno gađanje na Rtu Kamenjak

Photo: OSRH

ROGOZNICA – U vježbi je sudjelovalo 220 pripadnika Hrvatske vojske, koji su uspješno proveli svoju zadaću u sklopu intergranske združene vježbe Velebit 18 – združena sanga, priopćilo je Ministarstvo obrane.

U sklopu vojne vježbe Velebit 18 – združena snaga u prijepodnevnim satima u subotu, 13.listopada 2018., na privremeneom vojnom poligonu “Rt Kamjenjak” kod Medulina  postrojbe Protuzračne obrane (PZO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) i Hrvatske ratne mornarice (HRM) proveli su bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru s lakim prijenosnim raketnim sustavima.

Riječ je o vježbi bojnih gađanja prilikom kojih postrojbe PZO-a  štite ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta. Nositelj vježbe je PZO pukovnija, uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, a u vježbi su korišteni PZO sustavi “Strela 2M” i “Igla” te višecjevni lanseri raketa 107mm i 128mm, kao i samovozni protuzračni top BOV-3 20mm te druga sredstva za protuzračnu obranu.

U vježbi je sudjelovalo 220 pripadnika Hrvatske vojske, koji su uspješno proveli svoju zadaću u sklopu intergranske združene vježbe Velebit 18 – združena snaga. Pokazan je visoki stupanj uvježbanosti postrojbi u taktikama i tehnikama te procedurama prilikom provedbe bojnih gađanja.

Današnjoj provedbi bojnog gađanja prethodilo je izmještanje snaga, koje su prije tri dana desantnim brodom HRM-a prevezene iz zadarske trajektne luke do Rta Kamenjak, gdje je već bio uspostavljen taktičko-operativni centra, kao i Zapovjedništvo bojnih gađanja u vojarni Pula.

Kako je Rt Kamenjak zaštićeno područje, prilikom planiranja i provedbe bojnog gađanja na tom vojnom poligonu poštivane su sve zakonske odredbe i procedure prilikom provođenju vojne vježbe, a sa svrhom zaštite prirode.

“Ponosni smo što smo tijekom nekoliko zadnjih godina postigli visoku razinu suradnje s lokalnim civilnim zajednicama poput Općine Medulin i Javne ustanove Rt Kamenjak te Istarske županije i Grada Pule, te se na ovom prostoru nalazimo na obostrano zadovoljstvo”, poručili su sudionici vježbe.

I.B.