FOTO/VIDEO Virtualne šetnje Dioklecijanovom palačom u režiji trojice umirovljenika

Animacija: Screenshot/Stipan Ujdur

SPLIT – Antičkim gradovima Dalmacije od sad se možete i virtualno prošetati u vrijeme kad su blistali u svom najvećem sjaju i to zahvaljujući neobičnoj trojci. Stipan Ujdur, Ivan Popić i Nizozemac Martin van der Meijde svoje umirovljeničke dane odlučili su iskoristiti za nove edukacijske spoznaje o 3D modeliranju. 

Izradili su tako VR 360° Dioklecijanove palače i Peristila, antičku Naronu, arenu u Puli u vrijeme izgradnje, rekonstrukciju ‘Renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić’ i crkvu sv. Vlaha u Dubrovniku. Evo što kaže Stipan Ujdur za Morski.hr.

Animacija: Stipan Ujdur

Kako je došlo do ideje za 3D animacije i koja je njihova primarna namjena bila?

– Do ideje za VR 360 Pan-scene 3D modela Dioklecijanove palače je došlo praćenjem novih medija i novim mogućnostima predstavljanja kulturne baštine. Kontaktirali smo naš prvi VR Studio Legame u Zagrebu,gospodina Milana Gostimira. Pronašli smo u njemu kvalitetnog sugovornika koji poznaje ovu temu i stručne programere u ovome Studiju pa su počeli dogovori oko stručnih detalja, rezolucije, formati i.t.d.

Animacija: Stipan Ujdur

Uspjeli ste pobuditi interes u javnosti, no jeste li i kod ciljanih subjekata poput gradova, općina, turističkih zajednica?

– Ne, nisam ih kontaktirao jer je u Splitu direktorica TZ ista kao u prošloj gradskoj upravi, tada sam je kontaktirao, nije niti odgovorila na moje mailove, nakon moga inzistiranja za kontaktom, odgovoreno mi je da oni nisu zainteresirani. Tada je tema bila animacija 3D modela Dioklecijanove palače, link te animacije na You Toubeu.

Ovu gradsku upravu u Splitu nisam kontaktirao jer imam vrlo loše iskustvo s prethodnim pročelnikom za stari grad gosp. Goran Nikšić.

Kad ste se uopće i kako počeli baviti ovim poslom i zapravo odudara li to od Vašeg izvornog zanimanja?

– Ovo radim već 7 -8 godina, da nisam školovao informatiku jer je tada nije bilo, 1953. sam godište.

Dioklecijanova palača u vrijeme kad je izgradio Dioklecijan. Dosta intrigantna ideja i vjerojatno će virtualna šetnja više od turista zanimati same Splićane. Kakve su ustvari reakcije?

– Ima uvijek onih koji nisi ničim zadovoljni a sami ne nude nikakva rješenja niti ideje, ovo je manjina koja nije vrijedna spomena. Većina prihvaća i komentari su pozitivni.

Je li Vam tko pomagao u razradi detalja?

– Nažalost nije nitko htio od onih koji su, ili će zaraditi i mirovinu na Dioklecijanu. Nisu htjeli ni odgovoriti na moje mailove, molbe za suradnju. Ne želim navoditi koje su to face jer nisu vrijedni spomena, neka se sami jave. Želim navesti samo jednoga gospara , danas pokojnog, dr. Bruno Šišić iz Dubrovnika koji je objeručke prihvatio izazove novih medija i surađivali smo na rekonstrukciji ‘Renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić’ u Dubrovniku.

Pripremamo u Opuzenu, Nizozemskoj i u Legame studju u Zagrebu materijale za objavu koncem ovoga mjeseca gdje će se moći vidjeti snimci rekonstruiranog vrta u punom sjaju iz 15. stoljeća.

Animacija: Stipan Ujdur

Osim ovog, što ste još animirali na ovaj način i imate li još neki lokalitet ili grad u planu?

– Nismo ništa prije radili za aplikaciju za smartphone ili VR Naočale, mi imamo u planu ali koliko će od toga biti realizirano najviše ovisi o novcu, da bi mogli nastaviti trebaju nova kvalitetnija računala, kvalitetni programi i drugi stručni kvalitetni dodaci za ovaj medij.

Jurica Gašpar