I PLENKOVIĆ SE IGRAO RATA: “Uspješno lansirana raketa RB-15B i pogođen cilj na Dugom otoku”

Ministar Krstičević premijeru Plenkoviću namješta kacigu / Photo: M. Čobanović/MORH

DUGI OTOK – Plenković, Krstičević i Šundov na Dugom Otoku promatrali gađanje protubrodskom raketom RB-15B u sklopu vježbe Velebit 18 – združena snaga, izvjestilo je Ministarstvo obrane.

– Ova vježba pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske. Činjenica da je u vježbu uključeno 5500 pripadnika pokazuje odličnu pripremu i jako dobru organiziranost te spremnost i snagu, visoko domoljublje i privrženost ostvarenju ciljeva Hrvatske vojske – rekao je premijer Andrej Plenković. Također, naglasio je da Hrvatska vojska predstavlja sigurnost, od obrane teritorija RH što je pokazala u današnjoj vježbi, sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama do pomoći civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodma.

Pomorske operacije koje uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku / Photo: M. Čobanović/MORH

Drugog dana združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga 18, u nedjelju, 14. listopada 2018., pripadnici Flotile i Obalne straže Hrvatske ratne mornarice s kopnenim, zrakoplovnim i specijalnim snagama proveli su na vojnom poligonu „Dugi otok“ pomorske operacije koje su uključivale provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku.

Tako je kroz razrađeni scenarij u sklopu vježbovnih pomorskih operacija uspješno provedeno raketno gađanje protubrodskom raketom RB-15B Mk I, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 “Dubrovnik” na ciljanu metu u moru udaljenu 30 kilometara. Nakon provedenog raketnog gađanja, tri raketne topovnjače RTOP 41 “Vukovar”, RTOP-42 „Dubrovnik“ i RTOP-21 „Šibenik upućene su prema ostatku ciljane mete te su se usmjerile na glavnu metu na moru „Ponton“ na koju su izvršile topničko gađanje kalibrima 57 mm, 30 mm i 23 mm. Po završetku topničkih gađanja na moru, brodovi su zauzeli postroj te su izvršili gađanje na ciljanu metu u zraku. Gađanje je izvršeno kalibrima 30 mm i 23 mm na vučenu metu „Rukavac“ u zraku koju je vukao avion HRZ-a MIG-21.

Vježbovne aktivnosti s postaje obalnog motrenja „Dugi otok“ promatrali su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general bojnik Neil G. Loidolt, zapovjednik Zapovjedništva snaga „Jug“ i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli te drugi predstavnici MORH-a i OS RH.

Uoči početka vježbe održana je video-konferencija sa Zapovjedništvom snaga Sjever kojim zapovjeda zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković, Zapovjedništvom zračne komponente na čelu s brigadirom Michaelom Križancem te sa Zapovjedništvom specijalnih snaga kojim zapovjeda brigadni general Perica Turalija na kojoj je zapovjednik Zapovjedništva snaga Jug i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli izvijestio predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i prisutne sudionike i uzvanike vježbe o tijeku priprema i provedbe vježbe naglasivši:

– Sve je spremno za današnji dio vježbe na moru te je moral sudionika vježbe na vrlo visokoj razini.

Photo: M. Čobanović/MORH

Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i ministar Damir Krstičević čestitavši svim sudionicima vježbe.

– Ponosan na sposobnosti koje je ovdje u Zapovjedništvu Jug pokazala Hrvatska ratna mornarica ispaljivanjem raketa RB-15B. U ovoj pomorskoj operaciji vidjeli smo spremnost, snagu i moć Hrvatske ratne mornarice i vrhunsko lansiranje rakete i pogodak ciljane mete s 30 kilometara“, izjavio je ministar Krstičević poručivši: „Ovo je najsloženija vježba nakon Domovinskog rata u kojoj provjeravamo spremnost i sposobnost Hrvatske vojske i šaljemo poruku Hrvatskoj vojsci i svim građanima RH: Hrvatsku štiti moderna, jaka i respektabilna vojska koja je spremna izvršiti sve zadaće u funkciji obrane Republike Hravtske i pomoći narodu u nevolji.

Načelnik Glavnog stožera general Šundov također je čestitao na uspješno provedenoj vježbi, naglasivši kako su rezultati provedenih gađanja maksimalno uspješni. Vježba se, napomenuo je, nastavlja i vojnom poligonu „Žirje“ gdje će se demonstrirati zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga Satnije mornaričko-desantnog pješaštva.

Photo: M. Čobanović/MORH

Ova vježbovna aktivnost održana je na vojnom poligonu „Dugi otok“ gdje je ustrojeno Zapovjedništvo snaga Jug, jedno od podređenih zapovjedništava operacije vježbe. Zapovjedništvo snaga Jug ujedno je i nositelj vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima ”119. brigade HV” Rt Kamenjak, ”Dugi otok”, ”Žirje”, ”Zečevo” i ”Crvena zemlja”, gdje se provode vježbe pomorskih, kopnenih, zračnih i specijalnih snaga, uključujući i pomorski desant.

U vježbovnoj aktivnosti na Dugom otoku sudjelovao je 661 pripadnik i 18 ključnih oružnih sustava, izvijestili su iz MORH-a.

D.G.