Uragan Leslie se obrušio na Portugal

Photo: NASA

Nakon trotjednog „boravka“ na Atlantskom oceanu, u petak je konačno definirana konačna destinacija aktualnog uragana Leslie. 

Naime, još 23. rujna je nad središnjim Atlantikom formirana suptropska oluja Leslie. Takve oluje imaju karakteristike i tropskih i izvantropskih sustava, piše Crometeo. Nakon nekoliko dana Leslie je izgubila tropska obilježja i tri je dana imala status post tropske oluje. Potom je krajem rujna postala tropska oluja, a 3. i 4. listopada nakratko je ojačala i na uragan prve kategorije. Potom se nekoliko dana sporo kretala središnjim Atlantikom u statusu tropske oluje, a od 9. listopada Leslie je ponovo uragan prve kategorije.

Leslie je jedan od najdugotrajnijih tropskih sustava na Atlantiku u znanoj povijesti. Konačna statistika će biti poznata nakon službene analize sezone, ali zasigurno će ući na popis najdugotrajnijih atlantskih tropskih sustava.

Ipak rekord je nedostižan, a drži ga neimenovana treća tropska oluja godine 1899. koja je trajala čak 27.75 dana. Već nekoliko dana Leslie se kreće prema istočnom Atlantiku, odnosno prema otočju Madeira. I dok su sve do danas prognoze daljnjeg kretanja uragana bile nepouzdane, prognostički modeli su sad prilično suglasni da će se Leslie uputiti prema obalama Portugala.

Američki Centar za uragane je jučer, prvi put u povijesti za područje otočja Madeire izdao upozorenje za dolazak uragana. Prema posljednjim prognozama (petak, 12.10.2018., 21:00 UTC) uragan Leslie se jučer nalazio oko 1400 kilometara jugozapadno od Lisabona i kreće se prema Portugalu brzinom od 56 km/h.

Leslie je uragan prve kategorije s stalnim vjetrovima prosječne brzine 140 km/h. Danas je status uragana zadržao svega 6 sati prije landfalla, a onda se pretvorio u izvantropski sustav. Sjevernije od Madeire prošao je u subotu ujutro, a na obalama Portugala se očekuje na prijelazu od subote na nedjelju. Prognozirano mjesto ulaska oluje na kopno je malo sjevernije od Lisabona. Ipak, prije dolaska do obala Portugala Leslie će postati post tropska oluja, odnosno ne bi trebao biti klasificiran kao tropski sustav.

Bez obzira na službeni status dio Portugala koji direktno pogodi centar oluje očekuju vjetrovi uraganske jačine, a dijelovi zapadne Španjolske će se naći na udaru olujnih vjetrova. Uz snažne vjetrove očekuju se bujične poplave zbog obilne količine kiše.

Najnovije vijesti vezane uz Lesli pratite na Crometeo forumu.

Crometeo